Űrkutatás

Hatalmas tűzbomba robbant az Atlanti-óceán fölött

A három évvel ezelőtt Cseljabinszk fölött felrobbant meteorit óta a legnagyobb űrszikla égett el a közelmúltban harminc kilométerrel az Atlanti-óceán fölött a brazil partok közelében.

2016.02.23 21:08MTI
Illusztráció: sott.nett

A február 6-án bekövetkezett eseményről csak most számolt be a NASA a honlapján. A világűrből érkezett meteorit a Föld légkörébe érve a brazil partoktól 1000 kilométerre égett el 30 kilométer magasan, mint egy óriási tűzgolyó, eközben akkora energia szabadult fel, mint 13 ezer tonna TNT felrobbanásakor - írta a BBC News.

Az oroszországi Cseljabinszk fölött 2013 februárjában semmisült meg egy meteorit, annak hatóereje 500 ezer tonna TNT energiájával vetekedett. Az akkori robbanás miatt több mint ezren megsebesültek, a legtöbb sérülést a kitörő ablaküvegek szilánkjai okozták.

Becslések szerint évente 30 kisebb - 1 és 20 méter közötti - meteorit ég el a Föld atmoszférájában. Mivel a bolygónk legnagyobb részét víz borítja, az űrkőzetek maradványai a tengerekbe hullnak, és nem érintenek lakott területeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.