Eltüntették

Heves viharok törölték el a föld színéről a "brit Atlantiszt"

A hajdani település maradványai ma nagyrészt víz alatt vannak.

2016.02.22 16:36MTI
Southamptoni Egyetem

A tengeri üledék vizsgálata megerősíti a történelmi feljegyzéseket, amelyek szerint vad viharok pusztították el a brit Atlantiszként emlegetett Dunwich városát, amely a 11. században Anglia egyik legnagyobb települése volt - közölték brit kutatók.

A városra a 13. és 14. században rendszeresen, évtizedeken át évente legalább egyszer hatalmas vihar csapott le, a hajdani település maradványai ma nagyrészt víz alatt vannak.

David Sear, a Southamptoni Egyetem professzora, aki 2008 óta kutatja Dunwich történetét, úgy véli, az orkánok az Anglia déli partjainál 2013-14-ben kitört viharokra hasonlítottak - írja a BBC hírportálja.

A Dunwich környékén három éven át végzett kutatás során a búvárok ultrahanggal térképezték fel a tenger fenekét, mások átkutatták a mocsarakat és a pusztuló sziklákat.

"A klímaváltozás és a parti erózió csodálatos története tárult fel előttünk" - értékelte az eredményeket Sear.

Dunwich a 11. században Anglia tizedik legnagyobb városa volt, ma mintegy 120-an laknak ott. Az 1286-os és az 1326-os hatalmas vihar rombolta le kikötőjét, ekkor indult hanyatlásnak a település.

A pollenelemzés arra világított rá, hogy 1338-tól, amikor egy újabb hatalmas égi háború iszappal temette be a kikötő maradványait, az emberek elkezdtek máshova költözni.

A sziklákról gyűjtött üledék a történeti forrásoktól függetlenül bizonyítja az ott leírt viharokat - magyarázta a professzor.

A város védőárkának kormeghatározásakor a kutatókat meglepte, hogy a település eredete a vaskorig nyúlik vissza.

A víz alatti ultrahangos kutatással egy sor épületmaradványra bukkantak: négy templomra, feltehetőleg a régi vámház romjaira és egy hajóroncsra. A 32 méteres hajó 1750 után épülhetett, eredetét a helyi múzeumok segítségével még kutatják - tudatta Sear.

Egy tavalyi ásatáskor bizonyítékot találtak a város eddig véltnél korábbi, vaskori eredetére és arra is, hogy már a normann hódítást követő gyors növekedés előtt is jelentős angolszász kikötő működhetett Dunwichnál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.