Katasztrófa

Tajvani földrengés - Néhány túlélőt sikerült kiszabadítani a romok alól

Több mint 60 órával a szombat hajnali tajvani földrengés után túlélőket mentettek ki a romok alól a mentők Tajnan városában. Az elmúlt három napban a környéken 68 utórezgést jeleztek a műszerek.

2016.02.08 18:08MTI
sreenshot

A halottak hivatalos számában alig van különbség a délelőtti adatokhoz képest. Az már biztos, hogy 38 ember nem élte túl a Richter-skála szerinti 6,4-es erősségű földrengést, amelynek következtében Tajnanban egy 16 emeletes toronyház is összedőlt. A halálos áldozatok túlnyomó többsége ebben az épületben volt a katasztrófa idején.

A város polgármestere szerint száznál is több lehet végül a halottak száma. A földrengésnek már több mint 500 sérültjei van.

Hétfőn az esti órákban egy 8 éves kislányt sikerült kiszabadítaniuk a mentőknek. Gyakorlatilag sértetlenül megúszta a földrengést, de legyengült és kiszáradt a romok fogságában

Egy órával később egy 28 éves vietnami nőt is kisebb sérülésekkel, élve emeltek ki a romok közül. A hajnali földrengés idején az ötödik emeleten aludt. Egy Li nevű férfi, akit szintén ma szabadítottak ki a romok alól, a beszámolók szerint rezignáltan vette tudomásul az orvosok közlését: lábának egy részét amputálni kell.

Az egyik mentő mindazonáltal a "hiábavaló próbálkozások napjának" nevezte a hétfőit. Arról számolt be, hogy a harmadik nap végére úgy döntöttek, bevetik a nehézgépeket is, hogy gyorsabban haladjanak, miközben tudják: a hidegben, víz és élelem nélkül rohamosan csökken annak az esélye, hogy túlélőket találjanak a romok fogságában.

Ma Jing-csiu hamarosan távozó, tajvani elnök a helyi kórházban többek között egy olyan asszonyt is meglátogatott, aki fizikailag alig sérült meg, de lelkileg szinte összeomlott, mert a férje meghalt, fiáról és várandós menyéről pedig egyelőre nincs hír. Az elnök azt ígérte, hogy mindent megtesznek, hogy megtalálják azokat, akik eltűntek a romok alatt.

Caj Ing-ven, a májusban hivatalba lépő megválasztott új elnök ugyancsak kórházban lévő sérülteket keresett fel. Azt hangoztatta, hogy kormánya felül fogja vizsgálni a régebben épült épületeket és szükség esetén megerősítik, földrengés-biztossá teszik őket.

A tajvani földrengés-jelző központ közlése szerint szombat reggel óta a térségben 68 utórezgést észleltek, abból négyet hétfőn. Erősségük a Richter-skála szerint 3,5 és 4,3 közötti volt. Közülük 54-et a lakosság nem érzett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.