Halálos áldozatai is vannak

Tajvani földrengés: halottak, rengetegen lehetnek még a romok alatt

A katasztrófamentők, több mint 1500-an, köztük tűzoltók és katonák, kutyák segítségével a romok között rekedt túlélők után kutatnak.

2016.02.06 08:15MTI

Legalább hét halálos áldozata és több mint 420 sérültje van a 6,4-es erősségű, szombat hajnali tajvani földrengésnek, köztük egy tíznapos csecsemő - jelentette a helyi média.

Feltételezések szerint 20-nál többen lehetnek még a romok alatt, 380 embert szállítottak kórházba.

A legsúlyosabban érintett a sziget déli részén fekvő, 1,9 milliós Tajnan város, amelynek több kerületében lakóépületek, egyéb építmények dőltek össze, rongálódtak meg. A közösségi médiát drámai képekkel árasztották el az ott élők.

Tizenhárom érintett épületből két magas, 16-17 emeletes ház is romba dőlt, vagy súlyosan megrongálódott. Az egyikből 221 embert, köztük csecsemőket mentettek ki. A másik, 150 családnak otthont adó épület mind a 256 lakóját biztonságba helyezték.

A környékről gázszivárgást és csőtörést jelentettek, a vízhiány 400 ezer háztartást érint, míg csaknem hatezer lakásban nincs villany.

A katasztrófamentők, több mint 1500-an, köztük tűzoltók és katonák, kutyák segítségével a romok között rekedt túlélők után kutatnak. Munkájukhoz kosaras darukat is használnak, a magasból két helikopter segíti őket. A helyszínre 30 tagú egészségügyi személyzetet küldtek.

Forrás: RSOE EDIS

A térségben fennakadások vannak a vasúti közlekedésben, több vonatot, köztük gyorsvasúti szerelvényt nem indítottak el, mások sebességét óránként 30 kilométerre csökkentették. Folyik a vasúti pályák ellenőrzése.

Tajvan elnöke, Ma Jing-csiu a helyszínre utazva kijelentette, a kormányzat mindent meg fog tenni az ott élők biztonságáért, a még életben lévők kimentéséért és a hajléktalanokká váltak elhelyezéséért. Utóbbiak számára máris megkezdték az ideiglenes szállások felépítését.

A pekingi kormány tajvani ügyekért felelős hivatalának vezetője a hírekre reagálva közölte, már kapcsolatba léptek tajvani kollégáikkal, és felajánlották segítségüket. A kínai kormányfő Li Ko-csiang holdújévi köszöntőjében együttérzéséről biztosította a tajvaniakat. A kínai Vöröskereszt 2 millió jüan, több mint 84 millió forint értékű adományt ajánlott fel a katasztrófa-elhárításhoz.

A legutóbbi választáson a törvényhozásban többséget szerző Demokratikus Haladás Párt 1 millió tajvani dollár, körülbelül 8 millió 300 ezer forint értékű adományt ajánlott fel, míg a Kuomintang párt képviselői egy napi fizetésüket ajánlották fel. További lakossági hozzájáruláshoz bankszámlákat nyitottak, egyúttal véradásra kérték a polgárokat.

A kínai szárazföldi földrengésfigyelő központ 6,7-es erősségű rengést mért. A délkelet-kínai Fucsien tartomány egyes részein, ahol érezték a rengést, ugyancsak elrendelték egyes vasúti pályaszakaszok ellenőrzését.

A földmozgás helyi idő szerint nem sokkal hajnali 4 óra előtt történt, központja Kaohsziung város egyik kerületében volt. Azóta öt kisebb, legalább 3,8-as erősségű utórengést észleltek.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.