Hivatalosan is kitört

Járvány szedi áldozatait az ukrán fővárosban, halottak

A több mint 2,5 millió lakosú fővárosban egy hét alatt csaknem 36 ezren betegedtek meg az influenzától, közülük mintegy 16 ezren még nem töltötték be a 17. életévüket.

2016.02.01 17:35MTI

Hivatalosan is járványnak minősítette az influenzás megbetegedéseket Kijevben az illetékes ukrán egészségügyi hatóság, miután a fertőzések száma meghaladta a küszöbértéket, elérve a lakosság lélekszámának 12,8 százalékát. Az elmúlt héten 14-en haltak bele a fertőzés okozta szövődményekbe - hozta nyilvánosságra hétfőn az ukrán sajtó.

Az ukrán egészségügyi minisztérium legfrissebb, hétfőn közzétett adatai szerint országosan már 171-en haltak meg influenzában a járványszezon október eleji kezdete óta, a legtöbben, 33-an Odessza megyében, valamint 13-an Vinnicja, 12-en Zaporizzsja, 11-en pedig Rivne megyékben. A tárca közleményében hozzátette, hogy a betegség halálos áldozatainak csupán egyharmada fordult időben orvoshoz.

Az állami közegészség- és járványügyi szolgálat által közzétett adatok alapján a több mint 2,5 millió lakosú fővárosban egy hét alatt csaknem 36 ezren betegedtek meg, közülük mintegy 16 ezren még nem töltötték be a 17. életévüket. 1037-en szorultak kórházi kezelésre, köztük 418 gyermek.

A kijevi állami laboratóriumban 325 mintát vizsgáltak meg, 106-ban találtak influenzavírust. Az új típusú, H1N1 vírust 41 leletből mutatták ki, kettőben pedig H3N2 influenzatípust állapítottak meg.

A napokban Szvjatoszlav Protasz ukrán egészségügyi tiszti főorvos kijelentette, hogy Ukrajnában az utóbbi időben már naponta átlagosan 10 ember hal bele influenzavírus vagy más légúti fertőzés okozta megbetegedésbe, minden nap mintegy 80 ezren fordulnak orvoshoz. Az orvos szerint a fertőzések halálos kimenetelének fő oka, hogy az emberek későn fordulnak orvoshoz, továbbá rendkívül kevesen kérnek influenza elleni védőoltást. A halálos áldozatok egyike sem volt beoltva - tette hozzá.

Az ukrán egészségügyi minisztérium 2015. szeptember 28. és 2016. január 31. között több mint 3,1 millió beteget jegyzett fel, ami az ország lakosságának 8,3 százaléka.

A fertőzések aránya az országban főként Kijev és Odessza megyékben magas. A fővárosban már a hónap közepén karantént hirdettek az egészségügyi és az oktatási intézményekben, Kijev utcáin és a tömegközlekedési eszközökön egyre többen viselnek orvosi maszkot, hogy óvják magukat a fertőződéstől.

Kárpátalján az elmúlt héten szintén jelentősen, az előző héthez képest több mint kétszeresére ugrott a vírusos légúti megbetegedések száma. Eddig a megye az ország legkevésbé fertőzött területei közé tarozott 4,8 százalékos megbetegedési aránnyal. A megyei közegészség- és járványügyi szolgálat adatai szerint január 22-29. között több mint 9600-an fordultak orvoshoz. A megyében jelenleg tízezer lakosból 76 beteg. Kórházi ápolásra az összes beteg 4,6 százaléka, 444 személy szorult, köztük 286 gyermek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.