Partravetve

Négy nagy ámbráscet pusztult el az észak-angliai partokon

Ugyanabból a rajból származhatnak, amelynek egyik tagja a norfolki Hunstanton partján sodródott a szárazföldre pénteken.

2016.01.24 23:30MTI
Wikipedia, Gabriel Barathieu

Négy nagy ámbráscet pusztult el az észak-angliai partokon, kettejük tetemét Lincolnshire egy strandján vetette partra a víz szombat este, vasárnap reggel ugyanott egy harmadikat vettek észre - tudósított a BBC News.

A szakértők feltételezik, hogy ugyanabból a rajból származhatnak, amelynek egyik tagja a norfolki Hunstanton partján sodródott a szárazföldre pénteken, már nem lehetett megmenteni.

Az elmúlt hetekben 12 nagy ámbráscet tetemét vetette partra a víz holland és német északi-tengeri szigeteken, a tetemek egy részét felboncoló önkéntesek szerint lehet, hogy éhen haltak.

Az angol partokon szombaton és vasárnap talált három cetről James Gilbert, a helyi hatóság képviselője így beszélt: "Hatalmas, gyönyörű állatok voltak, szégyen így látni őket a parton". Az ámbrásceteket kordonnal vették körül, hogy tetemükhöz ne nyúlhasson senki.

A tengeri és parti őrség képviselője elmondta, úgy vélik, a három ámbráscet a tengerben pusztult el, így vetette ki őket a víz. Véleményük szerint ugyanabból a legfeljebb öttagú rajból származnak, amelyet pénteken vettek észre, egyikük a tetemét még aznap megtalálták a parton, ám azt nem tudják, merre lehet a raj többi tagja.

A lakosságtól azt kérik, maradjanak távol az érintett partszakasztól. A cetek partra vetődését kutató program szakemberei fogják a tetemeket megvizsgálni.

A nagy ámbráscetek mélytengeri emlősök, melyek nem tartoznak az Északi-tenger sekély vizeinek élővilágához. A program egy szakértője szerint évente nagyjából 600 cetféle vetődik a brit partokra, közülük öt-hat a nagy ámbráscet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.