Víz van, csak mérgező

Az ólom változatlanul tovább fertőzte a vizet Michiganben

Az amerikai elnök segítséget ígér a fertőzött vízzel küszködő michigani városnak.

2016.01.21 22:00MTI

A michigani Flint városa hetek óta küszködik azzal, hogy az ivóvízhálózatba - a városvezetés hibájából - ólommal fertőzött ivóvíz került. Az ivóvízhiány miatt kialakult válságot Barack Obama elnök is megelégelte, és segítséget ígért a városnak.

"Ha én Flintben élő szülő lennénk, magamon kívül volnék a gyermekeim egészsége miatti aggodalomtól" - fogalmazott az elnök, és azonnali anyagi segítséget jelentett be a bajok orvoslására.

A Detroittól északra fekvő, százezer lakost számláló Flintben a városvezetés még 2014-ben - takarékoskodásra hivatkozva - új céget bízott meg az ivóvíz tisztításával és a csövek karbantartásával, ám az újonnan felkért vállalkozó gondatlanul járt el, és a régi csövekből ólom kezdett szivárogni az ivóvízhálózatba, a víz pedig, amely a Flint folyóból érkezik, szinte teljes egészében tisztítatlan maradt. A csapvíz fogyaszthatatlanná vált, a helybéliek bűzre, fejfájásra és viszketésre panaszkodtak, a városvezetés és a kormányzó azonban nem lépett. A Nemzeti Gárda tagjai és önkéntesek elkezdtek szűrt vizet és palackozott vizet osztani. Ezt elégelte meg immár az amerikai elnök is, s miután találkozott a város polgármesterével, Karen Weaverrel, a szövetségi kormány hathatós segítségét ígérte Flintnek.

"Megmagyarázhatatlan és elfogadhatatlan, hogy miután kiderült, mi a probléma, az ólom változatlanul tovább fertőzte a vizet" - mondta az elnök a CBS televíziónak adott interjújában.

A vízválság a politikusok választási kampányának is egyik témája lett, Hillary Clinton, a demokraták egyik elnökjelölt-aspiránsa például a michigani kormányzó, a republikánus Rick Snyder lemondását követelte emiatt. Snyder nem mondott le, de bocsánatot kért a város lakóitól, és 28 millió dolláros azonnali segélyt ígért Flintnek. A segélyt a helyi törvényhozás már meg is szavazta.

Flint - amely munkásváros és elsősorban afroamerikaiak otthona - a szövetségi kormánytól további mintegy ötmillió dolláros segítségre számíthat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.