Levegőtlenül

Cégek tűnnek el a szmogban

A légszennyezés elleni harcban a pekingi hatóságok 2500 kisvállalkozást és környezetszennyezést okozó céget záratnak be 2016-ban.

2016.01.09 17:39MTI
freedigitalphotos.net/adam

A kínai főváros négy negyedében, amelyek ezen a télen fulladoznak a szmogban, 2500 vállalatnak kell beszüntetnie tevékenységét az év végéig, és a jövő évben továbbiak bezárása várható - idézte az Új-Kína hírügynökség a pekingi önkormányzat egyik illetékesét.

Az elmúlt évek strukturális átalakításaival sikerült a súlyosan szennyező és nagy energiaigényű vállalkozások számát jelentősen csökkenteni a kínai fővárosban. A kicsiny szennyező források, az éttermek, szállodák, garázsok száma ugyanakkor egyre növekszik - magyarázta az illetékes.

A hatóságok azt is tervezik, hogy idén 500 ezer tonnával csökkentik a szénfelhasználást.

A pekingi környezetvédelmi hatóság héten közzétett adatai szerint az elmúlt év csaknem felében rossz volt a levegő Pekingben: 365-ből 179 napot szennyezettként, ebből 46-ot súlyosan szennyezettként regisztráltak a kínai főváros környezetvédelmi hatóságai.

A különösen veszélyes, finomszemcsés, 2,5 mikrométer részecskeátmérőjű szálló por koncentrációja éves átlagban 80,6 mikrogramm volt köbméterenként. Ez több mint nyolcszorosa az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott maximális értéknek. A legdrasztikusabb levegőszennyezettséget decemberben mérték. Ekkor első alkalommal lépett életbe a legmagasabb szmogriadó: elrendelték az iskolák és a gyárak bezárását, valamint megtiltották a magánautók használatát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.