Globális felmelegedés

Példátlan hőhullám sújtja az Északi-sarkvidéket

Az ilyenkor szokásosnál 30-40 fokkal magasabb hőmérsékletet mérnek ezekben a napokban az Északi-sark környékén.

2015.12.30 21:42MTI

Egy meteorológiai állomás, amely egy, az Északi-sarktól mindössze 500 kilométerre fekvő bóján működik, nulla fokot mért szerda délelőtt közép-európai idő szerint - közölte a Német Időjárás-szolgálat (DWD) Egy másik, az Északi-sarktól 330 kilométerre lévő bója hőmérője is csak mindössze mínusz 1 fokot mutatott szerdán. Csütörtökre még melegebbet várnak, akár plusz fokokat is mérhetnek, utána azonban újra hidegebb napok jönnek a jóslatok szerint. Az ez idő tájt a nap 24 órájában sötét Északi-sarkon jelenleg tél van, a hőmérsékletnek mínusz 30-40 fok körül kellene lennie.

NASA

Mindig is előfordult, hogy meleg légtömegek áramlotta télen a sarkvidék fölé, de az ilyen "hőhullámok" nagyon szokatlanok - mondta Adrian Leyser, a DWD meteorológusa. Az amerikai légkör- és óceánkutató intézet, a NOAA nem tartja kizártnak, hogy egyes pontokon akár 50 Celsius-fokkal is meghaladhatja a hőmérséklet az ilyenkor szokásost.

Az Északi-sarkvidéken bóják segítségével mérik a hőmérsékletet, magán a sarkon nincs mérőállomás. Az Északi-sarkhoz legközelebbi szárazföldi meteorológiai állomás 1500 kilométerre, a Spitzbergákon található, ahol szerdán plusz 3 fokot mértek, 15 fokkal többet az ebben az évszakban szokásosnál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.