Nézzen egy nagyot

Világtörténelmünk, másfél perces videóban

A videó jól mutatja, hogyan hódítanak teret, sokszor egymás rovására is a világvallások, hogy keletkeznek és omlanak össze az európai vagy az ázsiai birodalmak, vagy éppen legutóbb a kommunizmus.

2015.12.14 08:50ma.hu
Screenshot

Másfél percbe összesűrítve látható Európa, Ázsia, Dél- és Észak-Amerika, valamint Afrika történelme, kezdve a római birodalom bukásától és a kereszténység kialakulásától napjainkig - mutatott rá az Út a jövőbe. A videón jól látni, hogyan hódítanak teret, sokszor egymás rovására is a világvallások, hogy keletkeznek és omlanak össze az európai vagy az ázsiai birodalmak, vagy éppen legutóbb a kommunizmus.

Az animáción "röpke" időszakot ölel fel a bizánci birodalom felemelkedése és bukása, pedig anno elég erős befolyást gyakoroltak akár még az Árpád-házi királyaink életére is, ugyanígy néhány másodpercet emészt fel a kommunizmus is, noha abból is volt részünk.

Nagyszerű látványt nyújt egy-egy birodalom térnyerése, - így pl. a mongolok egész Ázsiát bekebelezték -, de úgy látszik, a hódításra berendezkedett államok elbukása előbb-utóbb szükségszerű, ez pedig különösen jól jelenítődik meg a térképen.

Nagy Sándor, Napóleon vagy Hitler Birodalma nem látható az animáción, noha ők is lángba borították a világot, nemcsak például a tatárok. Szintén nem láthatunk ízelítőt a spanyolok vagy a portugálok újvilági jelenlétéről sem, ugyanígy nem tér ki a videó az afrikai vagy az ázsiai gyarmatosításra, de nem láthatjuk az Egyesült Államok vagy Kína felemelkedését sem.

A papok országokon átívelő birodalma azonban mindent túlél, sőt, egyre csak terjed a világon. Ezek szerint ami nem megy fegyverrel, elérhető Isten igéjével...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.