Támad a hurrikán

Heves esőzés, több méter magas hullámok - Patrícia elérte Mexikó partjait

Heves esőzéssel és több méter magas hullámokat okozva érte el Mexikó nyugati partjait közép-európai idő szerint szombaton hajnalban a Patricia hurrikán, amely nem sokkal később veszített erejéből.

2015.10.24 09:07MTI

A Csendes-óceán felett kialakult Patricia 5-ös fokozatú hurrikánként érte el a szárazföldet. Manzanillo kikötővárosban fákat és reklámtáblákat döntött ki, kisebb áradásokat és földcsuszamlásokat okozott.

Nagyobb károkat egyelőre nem jelentettek.

A hurrikán néhány órával később négyes fokozatúvá gyengült. Az előrejelzések szerint a nap folyamán tovább gyengül és trópusi viharrá szelídül.

Mielőtt veszített az erejéből, a Patricia az eddig mért egyik legnagyobb erejű hurrikán volt az Egyesült Államok Nemzeti Hurrikánfigyelő Központjának adatai szerint.

Az előrejelzések arra figyelmeztettek, hogy "katasztrofális" károkat okozhat. Tucatnyi körzetben rendkívüli állapotot hirdettek ki pénteken a hatóságok Colima, Nayarit és Jalisco államokban, az iskolák zárva maradtak.

A hurrikán érkezésére készülve a helyiek homokzsákokból emeltek gátakat házaik körül, bedeszkázták az ablakokat és élelmiszerkészleteket halmoztak fel. Több ezren vonultak szükségszállásokra vagy az ország belseje felé.

A kormány katonákat és rendőri egységeket vezényelt a veszélyeztetett területekre. Szerte az országban gyűjtőhelyeket hoztak létre segélyadományok számára.

A hurrikán szeme kilenc kilométer átmérőjű volt, amikor egy viszonylag ritkán lakott vidéken elérte a szárazföldet. A vihar óránként 24 kilométeres sebességgel haladt észak-északnyugati irányban a szárazföld belseje felé. A középpontjában mért szél legnagyobb sebessége elérte az óránkénti 305 kilométert. Néhány órával később a szél sebessége óránként 270 kilométeresre csökkent.

Mexikó csendes-óceáni partvidékének azon a szakaszán, ahol a Patricia elérte a szárazföldet, kis halászfalvak és üdülőtelepek sorakoznak, köztük a fürdőzők körében népszerű Puerto Vallarta, ahonnan turisták ezreit helyezték biztonságba. A hurrikán ezután hegyvidéki területek felett fölé ért, ahol veszélyes áradásokat és földcsuszamlásokat okozhat. Az eddigi legpusztítóbb hurrikánok egyike 1959 októberében 1500 ember halálát okozta Mexikóban, és ugyanazt a térséget sújtotta, amerre az előrejelzés szerint a Patricia is tart.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.