Támogatja a településeket

Már a földtani intézet is besegíti a klímastratégia kidolgozásában

Magyarország az éghajlatváltozás következményeit tekintve Európa egyik legsérülékenyebb országa.

2015.08.29 05:31MTI

A Magyar Földtani és Geofizikai Intézet (MFGI) módszertan kidolgozásával kívánja segíteni a településeket, hogy azok megalkossák az éghajlatváltozáshoz kötődő klímastratégiájukat - mondta Fancsik Tamás, az intézet igazgatója szerdán a Klímabarát Települések Szövetségével közösen tartott sajtóbeszélgetésen, Budapesten.

Pálvölgyi Tamás, az MFGI igazgatóhelyettese felhívta a figyelmet arra, hogy az országban régiónként, de akár településenként is eltérhetnek az éghajlatváltozás következményei, ezért fontos egy települési szintre lebontott, átfogó felkészülési és alkalmazkodási stratégia megalkotása.

Magyarország az éghajlatváltozás következményeit tekintve Európa egyik legsérülékenyebb országa - tette hozzá.

Pálvölgyi Tamás kiemelte: az egyes települések klímastratégiájában központi szerepet kell játszania az alkalmazkodásnak, a megelőzésnek és a szemléletformálásnak is. Az egyes stratégiák azonban csak akkor lesznek sikeresek, ha egy nemzeti klímastratégia célrendszerébe ágyazódnak be.

Kovács Lajos, a Klímabarát Települések Szövetségének elnöke előadásában kifejtette: a felkészülésben kiemelkedő szerepe és felelőssége van az önkormányzatoknak. Jelenleg azonban még nincs olyan tudásbázis, amire építve egy önkormányzat kialakíthatja a saját stratégiáját.

Az elnök arról is beszámolt, hogy a szövetség idén ősszel nyitja meg első irodáját, amelyben a települések vezetőinek nyújtanak majd szakmai tanácsadást. A Magyar Földtani és Geofizikai Intézettel együtt biztosítanak majd szakmai és szervezési háttértámogatást az önkormányzatoknak a klímastratégiák kidolgozásához.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.