Hőség

Durva: soha nem volt ilyen alacsony a Tisza vízállása - fotók!

A folyó vízállása -320 centiméter, ez a mindenkori legalacsonyabb vízszint.

2015.08.15 20:00MTI/ma.hu
A Tisza a Kiskörei-víztározónál 2015. augusztus 15-én. - MTI Fotó: Mészáros János


A Tisza a Kiskörei-víztározónál 2015. augusztus 15-én. - MTI Fotó: Mészáros János


Vízből kiálló cölöpök, a XVI. században épült török kori fahíd maradványai és a rajtuk fennakadt hordalék az alacsony vízállású Tiszában 2015. augusztus 11-én. MTI: Mészáros János


Vízből kiálló cölöpök, a XVI. században épült török kori fahíd maradványai az alacsony vízállású Tiszában 2015. augusztus 11-én. MTI Fotó: Mészáros János


Rendkívül alacsony a vízállás a Duna és a Tisza több szakaszán, ami több országban fennakadást okoz a vízi közlekedésben - hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtök esti Híradójában.

Az összeállítás szerint a Tisza vízállása egyebek mellett Szolnoknál is nagyon alacsony: alig magasabb az eddig mért legalacsonyabb szintnél úgy, hogy folyamatosan pótolják a kiskörei víztározóból.

Augusztus eleje óta kritikussá vált a vízállás a Dunán is. A dunaújvárosi kikötőben lelassult a munka, mert az uszályok egyre nehezebben tudnak közlekedni: az érkező uszályokból át kell rakodni az áru egy részét üres uszályokba, így tudnak csak átkelni a gázlókon, ráadásul egyesével.

Magyarországon legutóbb 2003-ban volt hasonló szárazság. Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az M1 hírfolyamában azt mondta: Budapesten a Duna most 107 centiméter, 1 méter alatt válik kritikussá a helyzet.

"Van egy úgynevezett ínségszikla, ez 95 centiméternél látszódik ki a Szabadság és az Erzsébet híd között, (...) most úgy tűnik hogy erre nem fog sor kerülni.

Siklós Gabriella a Híradóban ugyanakkor azt is mondta, hogy az előrejelzések szerint hétfőn-kedden jelentős csapadék várható a Duna és a Tisza vízgyűjtőterületén.

Az összeállításból az is kiderült, hogy Németországban a Duna több szakaszán teljesen leállt a közlekedés. Van, ahol a legmélyebb ponton is mindössze másfél méter mély a folyó, ezen pedig semmilyen nagyobb hajó nem tud áthaladni. Szerbiában kisebb-nagyobb fennakadásokkal ugyan, de még hajózható a Duna, Romániában viszont szintén rekordalacsony a vízszint.

Hozzáfűzték: Európa más folyóin is hasonló a helyzet, Drezdánál például az Elbán már csak gumicsónakkal lehet közlekedni, mert a folyó a legmélyebb, középső része is csupán fél méter mély.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.