45 éve eltűnt alpinisták maradványaira bukkantak

Leolvadt a hó a halott hegymászókról

A klímaváltozás miatt felgyorsult gleccserolvadás egyre több hegymászó tetemét hozza felszínre a svájci Alpokban.

2015.08.07 09:11MTI

Két 1970-ben eltűnt japán hegymászó maradványait azonosították a svájci Matterhornnál. A festői szépségű alpesi hegy közelében, egy 2800 méteren húzódó gleccserben tavaly szeptemberben talált emberi maradványokat egy hegymászó. A leletet Valais kanton székhelyére, Sion városába szállították, ahol a kórház igazságügyi orvosszakértői megvizsgálták.

A kanton rendőrsége csütörtökön tette közzé az eredményeket, amelyek szerint két 45 évvel ezelőtt eltűntnek nyilvánított japán hegymászó maradványairól van szó. A genfi japán konzulátus segítségével már fel is kutatták és értesítették a két férfi Japánban élő hozzátartozóit. Az akkor 22 éves Oikava Micsio és egy évvel fiatalabb társa, Kobajasi Maszajuki hóviharba került a hegy megmászása közben. Eltűnésüket 1970. augusztus 18-án jelentették, de a mentők akkor nem találták meg őket.

A klímaváltozás miatt felgyorsult gleccserolvadás az utóbbi években egyre több, akár évtizedekkel korábban eltűnt hegymászó tetemét hozta felszínre a svájci Alpokban. Valais kanton rendőrsége 1925 óta vezet listát az eltűntekről. Az olasz-svájci határon található, 4478 méter magas Matterhornt először 1865-ben mászták meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.