Visszatér régi állapotába

Washington besüllyed a Földbe?

Az Amerikai Egyesült Államok fővárosa 2100-ra közel 20 centit mélyed a bolygóba egy tanulmány szerint.

2015.07.31 08:27ma.hu
Landstat

Az Washington lassan, de biztosan temetkezik bele a Földbe, a következő századra már látványos, közel 20 centis lehet a süllyedés, köszönhetően a Chesapeake-öböl talajalatti föld mozgásának - állítja egy friss tanulmány.

Feltehetően nem csak az USA fővárosa érintett, a Chesapeake-öböl ugyanis az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb kiterjedésű torkolatvidéke. Maryland és Virginia államok között helyezkedik el az Atlanti-óceán partvidékén. Vízgyűjtő területe 166 534 négyzetkilométer, és Columbia Kerületben, illetve hat államban - New York, Pennsylvania, Delaware, Maryland, Virginia és Nyugat-Virginia - fekszik. Az öbölbe több, mint 150 folyó és patak torkollik.

A kutatási eredmények két eddigi feltételezést is visszaigazolnak, melyek közül mind igen aggasztó. Elsőként az árapálymérce szerint a Chesapeake-régióban a tengerszint emelkedése duplája a globális átlagnak, és a folyamat itt a leggyorsabb az egész Keleti Parton. Másrészt az utolsó jégkorszak során az északi jégréteg, amely a térség alá préselődött, olvad, így a terület lassan visszanyeri eredeti helyét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.