Füst ömlik egy teherhajó rakteréből Helgolandnál

A nagy bumm: kiszámíthatatlan láncreakció indulhat be az Északi-tengeren

Második napja küzdenek a tengeri mentők, a robbanószerek gyártásához is használt ammónium-nitrát azonban kiszámíthatatlan...

2015.05.27 21:35MTI

Szerdán már második napja küzdöttek német tengeri mentők egy teherszállító hajó katasztrófájának megelőzéséért az északi-tengeri Helgoland szigetnél. A robbanásveszélyt már sikerült elhárítani, de a műtrágyát szállító hajóról továbbra is füstfelhő száll a magasba.

A Purple Beach nevű tengerjárót két vontatóhajóról próbálják hűteni vízágyúk bevetésével. Az egyelőre nem ismert, hogy a raktárfedélzetből felcsapó gáz- és füstfelhő tűz következménye, vagy a rakományban - ötezer tonna műtrágyában - megindult valamilyen kémiai reakció eredménye.

A tervek szerint a mentés következő szakaszában a szellőzőnyílásokon keresztül vizet pumpálnak majd a 190 méter hosszú teherszállító raktárának füstölgő részébe. A hajót azonban egyelőre csupán 50 méterre lehet megközelíteni, és nem tudni, hogy mikorra csökkenhet a hőmérséklet a fedélzetre lépéshez alkalmas szintre.

A raktár felnyitása rendkívül veszélyes lenne, mert a beáramló oxigén "kiszámíthatatlan reakciókat indíthat el" - nyilatkozott az NDR regionális közszolgálati televíziónak Michael Friedrich, a német tengeri mentőszolgálat (Havariekommando) szóvivője, rámutatva, hogy a műtrágya egyik fő alapanyaga a robbanószerek gyártásához is használt ammónium-nitrát.

A Marshall-szigeteki zászló alatt hajózó Purple Beach hétfő este adott le vészjelzést, miután a legénység észlelte a füstkitörést. A raktárfedélzetet lezárták és beindították a tűzoltó rendszert. Az ismeretlen okból szerencsétlenül járt teherszállító segítségére indult hajóknak sikerült kimenteni a 22 fős legénységet.

A szerencsétlenség a német partoktól alig 50 kilométerre történt, és a füstfelhő időközben lakott területre ért. Az érintett partszakaszon felállított légvizsgáló berendezések mérései alapján a teherszállítóról áramló füst nem veszélyes az egészségre.

fleetmon.com


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.