Talán nem így kéne megvédeni őket

Cápaotthont Magyarországra?

Nekimentek a szövetségi döntésnek az amerikai gazdák a jaguároknak létesített rezervátum miatt. Kivételesen, talán jogosan is, hiszen ennyi erővel a Kárpát-medencében is lehetne cápaotthon.

2015.05.25 14:03ma.hu
freedigitalphotos.net/anankkml

Jogtalannak, szeszélyesnek és önkényesnek nevezték azt a döntést, hogy Új Mexikó államban 170 négyzetmérföldes (440 négyzetkilométer) területet jelöltek ki, mint a veszélyeztetett állatok számára kritikus élőhelyet.

A bírósághoz az állam állattenyésztési irodája, szarvasmarha-tenyésztői szövetsége és földtanácsa által benyújtott kereset szerint az amerikai Hal-és Vadvédelmi Szolgálat döntése, hogy állami és magánterületeket különítenek el a nagymacskának szükségtelen szabályozásokat jelent a földtulajdonosoknak.

Hozzátették, a döntés nem áll összhangban a veszélyeztetett állatokra vonatkozó törvénnyel, "mivel a területen nem éltek jaguárok akkor, mikor az állatot felvették a veszélyeztetett fajok listájára ezért a terület nem szükséges a fennmaradásukhoz".

A felpereseket képviselő Tony Francois szerint a kormány nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy túlkapásokba bocsátkozzon, ha mások tulajdonának elvételéről dönt.

A vadvédelmi szolgálat még nem nyilatkozott az ügyben.

Az állatvédők évek óta harcolnak azért, hogy a húsz éve a veszélyeztetett fajok listáján lévő jaguárok számára területet különítsenek el. Tavaly márciusban a szövetségiek végül egy 1200 négyzetmérföldes területet jelöltek ki az USA-Mexikó határ közelében, ami menedékül szolgálhat az állatoknak.

Tették mindezt úgy, hogy bevallották, az Egyesült Államok területén nem dokumentáltak nőstény jaguárokat, vagy jaguárszületést az elmúlt 50 évben. Noha alig néhány hím jaguárt sikerült észlelni a környéken, a vadvédelem szerint az amerikai délnyugat fontos élőhelye a nagymacskáknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.