Nepáli földrengés

Óráról órára nő a halottak száma Nepálban

A nepáli hatóságok legfrissebb, szombati összesítése szerint az országban már 6624 halálos áldozata van az egy héttel ezelőtti pusztító erejű földrengésnek, a sérültek száma pedig elérte a 14 025-öt. Több mint százan haltak meg Kínában és Indiában.

2015.05.02 08:43MTI

Rensje Teerink, az Európai Unió katmandui nagykövete közölte szombaton, hogy továbbra sem ismert mintegy ezer, uniós országokból való állampolgár - jórészt turista vagy hegymászó - sorsa. Közülük hivatalosan 12 ember halálát erősítették meg.

Egy névtelenül nyilatkozó uniós illetékes azt mondta, hogy az eltűnt uniós állampolgárok többségének valószínűleg nem esett baja, de nem tudnak róluk semmit, mivel elérhetetlen helyen tartózkodnak.

A belügyminisztérium szóvivője azt mondta, egy hét múlt el a 7,9-es erősségű földrengés óta, és a nepáli hatóságok minden tőlük telhetőt megtettek, hogy segítsenek a bajba jutottakon. Az azonban nem valószínű, hogy találnak még újabb túlélőket az összedőlt épületek romjai alatt.

A Jomiuri Simbun című japán lap arra hívta fel a figyelmet szombaton, hogy egy héttel a földrengés után Nepál lakosságának mintegy tíz százaléka - 2,8 millió ember - sátorban vagy ideiglenes szálláson él, és nem tudott visszatérni otthonába.

Az újabb földrengéstől való félelmek ellenére azonban változni látszik a helyzet: egyre többen a hazatérést választják - írja az újság helyszíni jelentésében. Egy katmandui belvárosi parkban, ahol több mint tízezer ember lelt menedékre a földrengés után, mára mintegy 2,5 ezren maradtak.

A földrengés óta mintegy 400 ezren hagyták el Nepált, most már azonban zsúfolásig megtelnek a Katmanduba induló buszok, még a tetőn is ülnek emberek. A japán újság megállapítja, hogy Nepálban az élet lassan ugyan, de kezd visszatérni a megszokott kerékvágásba, a fővárosban kinyílt a boltok többsége, működnek a pénzkiadó automaták is, de a vállalatok, az iskolák és más intézmények még mindig zárva vannak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.