Nepáli földrengés

A Baptista Szeretetszolgálat segítői rövidesen megérkeznek a helyszínre

A Baptista Szeretetszolgálat Rescue 24 elnevezésű speciális mentőcsapatának emberei rövidesen megérkeznek a földrengéssújtott Nepálba, ahol azonnal bekapcsolódnak a mentésbe.

2015.04.27 08:31MTI

Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában elmondta: az odajutás azért nehézkes, mert a számos utórengés miatt a reptéren nem fogadták a gépeket, de most már néhány órán belül megérkeznek a helyszínre.

A szolgálat elnöke elmondta: a Rescue 24 két vezetője - mindketten több nemzetközi mentésben vettek már részt - indult el a Nepálba. Hozzájuk Katmanduban csatlakoznak még más országokból - Amerikából, Ausztráliából, Japánból, Indiából - érkező baptista segítők is. A nemzetközi egység a magyarok vezetésével segíti majd a mentést. Csoportjuk már be is jelentkezett az ENSZ illetékes szervezeténél, és már megkapták, pontosan hol kell majd együtt dolgozniuk a helyiekkel.

Szenczy Sándor azt mondta: segítőik a tervek szerint egy hétig lesznek kint Nepálban. Kitért arra is, hogy az első három nap, a kritikus időszak - amíg nagyobb eséllyel találhatnak túlélőket - hamarosan letelik, de példaként említette: előfordult már, hogy egy földrengés után az ötödik napon találtak a romok alatt életben egy 70 év körüli asszonyt, így a reményt nem szabad feladni.

A 7,9-es erősségű szombati földrengés volt a legsúlyosabb ilyen katasztrófa Nepálban az utóbbi nyolcvanegy évben. Az első, pusztító erejű földmozgást több, ugyancsak erős utórengés követte. A természeti csapás leginkább a fővárost, Katmandut sújtotta, ahol több mint ezren haltak meg. Súlyos károk keletkeztek a főváros központi történelmi negyedében. A romba dőlt épületek között van az UNESCO világörökségi listáján szereplő, a 19. század első felében épült, kilencemeletes Darahara-torony.

A legfrissebb hivatalos közlések szerint meghaladta a 3300-at a himalájai földrengés halálos áldozatainak száma.

Helyszíni beszámolók szerint a mentőcsapatok és a helybéliek második napja megállás nélkül kutatnak a romok között rekedt esetleges túlélők után, de az idő előrehaladtával egyre csökken a remény az életben maradtak megtalálására. A helyi hatóságok szerint a mentésben résztvevők a végletekig kimerültek.

Számos ország jelentette be eddig, hogy küld vagy küldött már segélyt és mentőcsapatokat a bajba jutottakhoz. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) negyvenezer embernek elegendő gyógyszert továbbított Nepálba.

A Baptista Szeretetszolgálat vasárnap délelőtt tájékoztatta az MTI-t, hogy Dzsir Man Raj, a Nepáli Baptista Egyház Tanácsának főtitkára segítséget kért a magyar segélyszervezettől. A Rescue 24 vasárnap délben indult útnak Nepálba.

Vajda Andrea újdelhi vezető magyar konzul hétfő reggel az M1 aktuális csatornán azt mondta: a hétvégi földrengés idején 48 magyar állampolgár tartózkodott Nepálban, közülük 24 emberrel még keresik a kapcsolatot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.