Kogeneráció

Újabb ipari forradalom van kilátásban

Nem veszély, hanem lehetőség a klímaváltozás elleni küzdelem a francia nagykövet szerint.

2015.04.21 15:53MTI

A klímaváltozás elleni küzdelem nem veszélyforrás, hanem lehetőség a gazdasági és kormányzati szereplők számára, hogy összefogjanak, és olyan új, fenntartható megoldásokat találjanak, amelyeket gazdaságilag is megéri működtetni - mondta Roland Galharague, Franciaország budapesti nagykövete kedden Budapesten.

A Klímaváltozás gazdasági lehetőségei elnevezésű konferencián a nagykövet hozzátette: mára Kína és az Egyesült Államok is felismerték, hogy érdekükben áll a klímaváltozás elleni küzdelem. Kínában valószínűleg a legnagyobb politikai potenciált jelenti most ez a terület, mivel az ázsiai ország az alternatív és megújuló technológiák legnagyobb befektetője - mondta. Az ipari forradalom társadalmat átalakító hatásához hasonlította Roland Galharague azt a változást, ami a következő időszakban történni fog a klímaváltozás és fenntartható fejlődés területén.

Egyetemes, jogi kötelezettségvállalásokat is tartalmazó megállapodás megkötésére kell törekedni a 2015 végén Párizsban tartandó ENSZ klímakonferencián - hangsúlyozta a nagykövet a budapesti francia nagykövetség, a Francia Intézet és a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért közös rendezésében tartott konferenciáján.

A rendezvényen több francia nagyvállalat magyarországi vezetője között Maróthy Miklós, a Renault Hungária ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a nulla kibocsátású elektromos autók gyors elterjedésének egyelőre gátja, hogy kifejlesztésük többszöröse egy hagyományos autóénak, és árukat 50 százalékkal megdobja az akkumulátorok ára. Úgy vélte, a városi közlekedés jövőjét annak ellenére is az elektromos autók jelenthetik, hogy hatótávolságuk korlátozott, mivel a legtöbb ember kevesebb mint 80 kilométert utazik naponta autóval városban.

Szabó Zoltán, az EDF csoporthoz tartozó Budapesti Erőmű Zrt. fejlesztési igazgatója hangsúlyozta: az úgynevezett kogenerációs - elektromosságot és hőt egyszerre előállító - erőművek használatát kellene elősegíteni. Ezek majdnem kétszer hatékonyabbak, mint a hagyományos rendszerek, hátrányuk azonban, hogy az így előállított hőenergiát fel kell használni, ami leginkább távfűtés alkalmazásával érhető el. Távfűtést mintegy 655 ezer lakás használ a 3,65 millióból Magyarországon - fejtette ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.