Tarlóégetésből tragédia

Eloltották a szibériai tüzeket, az áldozatok száma nőtt

Tizenötre nőtt a dél-szibériai Hakaszföldön tarlóégetés miatt kitört tűzvészben életüket vesztett emberek száma. A tüzeket hétfő reggelre eloltották.

2015.04.13 12:05MTI

Mihail Malgin, az Oroszországi Föderációhoz tartozó köztársaság egészségügyi minisztériumának képviselője arról tájékoztatott, hogy több mint 600 ember szorult orvosi segítségre. A kórházakban még mindig 78 embert ápolnak, közülük nyolcnak súlyos az állapota.

Korábban öt halottat találtak a tüzek oltása közben.

Borisz Borzov, az orosz állami tűzvédelmi felügyelet vezetője elmondta, hogy az engedély nélküli tarlóégetéskor vasárnap reggel az erős szél miatt keletkezett tűzvészben 38 hakaszföldi településen több mint 1200 ház égett le. A károsultaknak a kormány pénzügyi segítséget nyújt ingóságaik és ingatlanjuk pótlására. Összesen 310 millió rubelt (mintegy 1,7 milliárd forint) fizetnek ki nekik.

A rendkívüli helyzetek minisztériuma nemzeti válságkezelési műveleti központjában közölték, a katasztrófavédelem egységei megakadályozták, hogy további 60 ezer lakóházra átterjedjen a tűz, és ezzel 350 ezer ember életét és vagyonát mentették meg.

Az orosz szövetségi nyomozó bizottság gondatlanság címén öt büntetőeljárást indított a tűzvész miatt - jelentette be Vlagyimir Markin, a hatóság szóvivője.

Vlagyimir Pucskov, az orosz rendkívüli helyzetek minisztere korábban bírálta, hogy a rendkívüli szárazság ellenére sokan gondatlanul gyújtanak tüzet.

Szibériában számos lakóházat építenek fából, és már kora tavasszal súlyos tűzvészek pusztítanak.

A Krasznojarszki határvidéken másfél ezer hektáron égnek az erdők - jelentették hétfőn a közép-szibériai régió erdőtűzvédelmi központjában.

Legutóbb 2010-ben söpört végig erdő- és tőzegtüzek sorozata Oroszországon. A katasztrófában lakóházak ezrei égtek le, és sokan meghaltak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.