Az oroszok és az építészet

Üvegből épült ház, töredékáron

Mikor az oroszokról beszélünk, elsősorban a vodka ugrik be, mint a legkedveltebb alkoholos ital, nem szabad elfelejteni, hogy a pezsgőnek is nagy hagyománya van az Urálon innen és túl, és nem csak az ünnepek idején.

2015.03.27 18:44ma.hu

A cseljabinszki illetőségű, 52 éves Hamidullah Ilcsibajev például egészen különleges felhasználási módot talált a kiürült pezsgősüvegek számára. A férfiú nem sajnálta a fáradtságot, hogy egy egész házát ebből a különleges építőanyagból készítsen el.

Valery Zvonarev

Hamidullah ötlete egyébként nem új keletű, már korábban is készített dolgokat vodkás és sörsüvegek felhasználásával. A különleges, csak "Óz Palotájaként" emlegetett épület megépítéséhez az apropót egy tragikus esemény, a férfi kisebbik, 18 éves fiának halála adta.

A 99 négyzetméteres ház elkészítéséhez Hamidullah több mint 12.000 üres pezsgősüveget gyűjtött össze, nagyjából 3 év alatt. Szerencséje is volt, mivel egy közeli étterem vezetése úgy döntött, minden kiürült pezsgősüveget felajánl a nagy tervhez.

„Mikor nekikezdtem nem is sejtettem, milyen sokféle pezsgősüveg létezik” – mondta a különös építész, akinek nem csak az üvegek színével, de a minőségével is meg kellett küzdenie. Végül egy egyedi üvegvágó segítségével sikerült egyen méretre szabnia az építőanyagot. Mint azt nevetve megjegyezte, mára ránézésre képes milliméteres pontossággal megállapítani egy üveg átmérőjét.

A házat ugyanúgy építette meg, mintha téglát használt volna, betonalapra, úgy, hogy az üvegek feneke kifelé nézzen. Elmondása szerint sikerült remek hőszigetelést is megvalósítania. Ami a ház tartósságát illeti Hamidullah szerint akár 100 év múlva is állni fog, különösen, mivel sikerült úgy felhúznia a falat, hogy ha egy üveg el találna törni megoldható az azonnali csere. Az egészben a legmeglepőbb, hogy a kivitelezés költsége mindössze az ötöde annak, amibe egy hagyományos anyagokból készült ház felépítése került volna.

A házat egyébként a férfi nagyobbik fia kapta meg nászajándékul.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.