Hatalmas robogás

Felkészültek? Január 26-án itt a gigaaszteroida! - videó

A veszélyes kategóriába sorolt aszteroida hétfőn ér a Földhöz, ilyen hatalmas száguldó égitest még nem jött ilyen közel...

2015.01.25 10:50ma.hu

A több mint fél kilométer átmérőjű mennykő biztonságos távolságban halad el bolygónk mellett még a hónapban, de mindeddig ilyen hatalmas égitest nem közelítette meg ennyire a bolygónkat – és nem is fogja 2027-ig, ekkor egy hasonló nagyságú, az 1999 AN10 fog belépni a Föld "intim szférájába".

A 2004 BL86 katalógusjelű aszteroida január 26-án 1,2 millió kilométerre halad el, ami nagyjából 3-szor akkora, mint a Hold-Föld távolság. Ám egy égitest már akkor veszélyesnek számít ránk nézve, ha keresztezi bolygónk pályáját 7,5 millió kilométeren belül (ez a Hold-Föld távolság 19,5-szerese) és átmérője nagyobb, mint 100 méter. Ez azért van, mert ha véletlen egy ilyen száguldó kődarab mégis becsapódna, akkor soha nem látott pusztítást hozna a Földre, vagy megacunamit okozna, ha az óceánba esne.

A NASA szerint az elkövetkezendő 200 évben nem merészkedik majd ilyen közel hozzánk a 549 méter átmérőjű 2004 BL86, és szerencsére a legfrissebb kalkulációk szerint most sincs kockázata annak, hogy eltalálna minket.

Mindenesetre a csillagászok és egyéb szakemberek számára szinte házhoz jön a kutatandó égitest. Különböző eszközökkel vizsgálják majd a száguldó követ, hogy képet kapjanak a formájáról, és akár a belső sűrűségéről is, hiszen egyelőre csekély dolgot tudnak róla, pedig 2004. január 30-án fogta be a LINEAR teleszkóp Új-Mexikóban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.