Ilyen az igazán lelkes ováció

Földrengést váltottak ki a focirajongók

Akkora volt az ünneplés, hogy a közeli földmozgást mérő műszerek. Vagy tényleg földrengés volt? Hamarosan kiderülhet.

2015.01.11 11:00ma.hu
Mike Morris/Flickr

Hamarosan találkozik a Carolina Panthers és a Seattle Seahawks amerikaifoci-csapat az utóbbi otthonában, a CenturyLink Field pályán, Seattle belvárosában. A rájátszás ugyan önmagában is izgalmasnak ígérkezik, de egy ennél sokkal érdekesebb aspektusból is érdemes foglalkozni a meccsel. A Pacific Northwest Seismic Network (PNSN), vagyis a Csendes-óceáni partvonal közelében bekövetkező földmozgásokat figyelő hálózat "rajta tartja a szemét" a mérkőzésen, hátha "túl nagy" lesz a szurkolók öröme.

Még 2011-ben zajlott le az az amerikaiak számára nevezetes meccs, melyet a hazai színekben játszó csapat roppant izgalmas játék során nyert meg. Ezt követően a rajongók olyan heves ünneplésbe kezdtek, hogy a környékre telepített szenzorok érzékelték az általuk keltett rezgéseket. A gyorsan becenevet kapott geológusok - a "Szörnyrezgést" (Beast Quake) kutatók - úgy döntöttek, hogy a régóta esedékes visszavágót ismét megfigyelik, még több érzékelőt telepítve a stadion közelébe. A tavalyi, ugyanitt tartott táncos rendezvényt egyébként szintén észlelték a műszerek.

Ezúttal azonban egy lépéssel továbbmentek. Azt biztosra veszik, hogy egy-egy touchdown után az őrjöngő tömeg ugrálását detektálni fogják. Most azonban magát az épületet is megfigyelik, tesztelve a földrengésjelző technológiát. Ezt több ezren fogják figyelemmel követni az esemény során, így kiderülhet, mennyire hatékony a rendszer, ha nagy terhelésnek van kitéve.

És van még egy érdekes folyománya a kísérletnek. Az amerikai sugárzási szabályok szerint nem lehet élőben közvetíteni a meccset, hogy elejét vegyék a pályára beugráló, a mérkőzést megzavaró tényezőknek. A tíz másodperces késleltetés pont elég arra, hogy egy incidens esetén az operatőrök máshova koncentráljanak, vagy akár az adás is leállítható legyen anélkül, hogy a tévénézők tudomást szereznének a történtekről. Ez azonban azt is jelenti, hogy a mérkőzést tévén követők tíz másodperccel el vannak maradva a valóságtól. De nem akkor, ha figyelik a földrengésjelző - egyébként nyilvános - értékeit, melyek azonnal bejeleznek, ha a tömeg őrjöngeni kezd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.