Kitörés Fogón

Így állt bosszút a két évtizetedes álomból ébredő vulkán - képgaléria!

November végén tüzes véget ért a két évtizedes nyugalom a Zöld-foki-szigetcsoport egyik tagján. A vulkánkitörés azóta két települést elpusztított.

Nézze meg a döbbenetes képeket! >>> képgaléria

2015.01.02 21:30ma.hu

Fogo Afrika legnyugatibb csücskétől, a Zöld-foktól 640 kilométerre nyugatra, az Atlanti-óceánban fekszik. A sziget nevének jelentése tűz. A szigetet alkotó vulkán egészen 1760-ig szinte folyamatosan aktív volt - írta az Űrvilág.hu. Legutóbb 1995-ben jegyezték fel kitörését, előtte 1951-ben és 1909-ben tört ki. A legutóbbi, 1995-ös kitöréskor a 9 kilométer átmérőjű kaldera (Cha) belsejében épült egyik falu, Portela megmenekült a katasztrófáról, a lávafolyam csak megközelítette. Most az ott, és az ugyancsak a kalderában, kicsit még északabbra levő Bangaeira településen lakó több ezer embert kellett kitelepíteni az otthonaikból.

Fotó: Kép: Jesse Allen / NASA EO-1 team

A fenti képet az amerikai EO-1 (Earth Observing-1) műhold ALI (Advanced Land Imager) műszerével készítették 2014. december 24-én. Ezen Fogo szigete látható. A hasadékot, amelyen keresztül a láva kiáramlott, fehér füst- és gázfelhő jelzi. A kép jobb oldalán felhők takarják el a tájat a műhold kamerája elől. Középen a Pico de Fogo egy meredek falú, kúp alakú vulkáni hegy, a sziget legmagasabb pontja (2829 m).

Nézze meg a képeket! >>>

A fenti képen már egy kinagyított részlet, a kaldera területe látható. Portelát (felül felirattal megjelölve) december 6-án, Bangaeirát 8-án öntötte el a láva. Az űrfelvételen a vulkáni felhő jórészt eltakarja a két település maradványait. Balra fent kis fehér foltokként azért látható néhány építmény teteje. A 2014-es kitörés következtében nem csak északi irányba, de délre és nyugatra is indult lávafolyás.

Ha tovább ámulna a vulkáni fotókon, itt talál még rengeteget a helyszínről, a kitörésről és a településeken keletkezett károkról >>>

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.