Nem kedvez nekik a globális felmelegedés

Drámai mértékben fogynak a jegesmedvék

Kilenc év alatt majdnem felére esett a vadonban élő, a Beaufort-tenger déli részén "székelő" jegesmedve-populáció száma.

2014.11.23 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: U.S. Fish and Wildlife Service

1500 főről 900 főre fogyatkozott mindössze kilenc év alatt a déli Beaufort-tengeren őshonos állatok száma. Ez ugyan "csak" egy, a Földön található 19 jegesmedve-populáció közül, azonban nagyon jól jelzi, hogy milyen sors vár azokra a fajokra, melyeknek már nincsen hova északra húzódni a felmelegedés elől.

Csúcsragadozóként a jegesmedvék alapvetően fontos feladatot töltenek be az Arktisz ökoszisztémájában. Ez, illetve - különösen a kölykök - megkapó bája a fajt a globális felmelegedés jelentette fenyegetés szimbólumává tette. A veszélyeztetett fajokhoz képest szokatlanul átpolitizált lett a jegesmedvék sorsa, a felmelegedés mellett és ellen hívők egyaránt hozzányúlnak a "jegesmedve-kártyához".

Tény: az Alaszka és Kanada határánál húzódó Beaufort-tenger jeges területe drámai mértékben húzódik össze. Ez a felület adott helyet a fehér húsevőknek arra, hogy zsákmányállataikra vadásszanak. Ám az egyre nyíltabbá váló vízen korábban nem látott, nagy hullámok jelentek meg, melyek tovább csökkentik a jégfelület méretét, ördögi körbe hajszolva az életteret - és a jegesmedvéket.

Felmérések szerint mind általános fizikai állapotuk, mind növekedési ütemük visszaesett, ezáltal túlélési esélyeik csökkenőben vannak. Különösen a 2004-2006-os időszak volt megterhelő számukra, amikor nyáron gyakorlatilag eltűnt a létezésük alapelemét jelentő jégtakaró a Beaufort-tenger déli részéről. Enélkül pedig nem tudnak sikeresen fókára vadászni.

A helyzet kétségbeejtő mivoltát jól mutatja, hogy az Alaszkában 2004 és 2007 között megfigyelt 80 bocs közül mindössze 2 - igen, KETTŐ! - élte túl ezt az időszakot. Szerencsére a felnőtt populáció 2008-at követően stabilizálódott, de a kölykök helyzete továbbra sem rózsás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.