Cunamibiztos házak

Ide meneküljön szökőár esetén!

Már készül az első, cunamibiztos épület, melynek vertikális kialakítása adja különlegességét. Ha azonban nincsen ilyen a közelben, továbbra is másszon minél magasabbra!

2014.10.23 21:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: TCF Architecture

Szövőárral fenyegetett partszakaszokon a helyiek réges-régen tudják, mi a teendő, ha jön a víz: a parttól minél messzebb és lehetőleg minél magasabbra kell menekülni. Százezernyi emberéletet követelő pusztításban tanulta ezt meg az emberiség 2004 karácsonyán, amikor a távol-keleten egy addig nem látott méretű cunami söpört végig az indonéz, thai és indiai partokon.

De Washington állam egy városában már nem (feltétlenül) érvényes a fenti szabály. A helyi általános iskolát ugyanis átépítik, mégpedig úgy, hogy az ellenálljon a szökőárnak. A jövőre befejezni tervezett munkálatok során a Grays Harbor County-ban található épület lesz az első, "vertikális cunami evakuációs struktúra" az országban. Egyszerre akár 1000, 20 perces sétatávolságról érkező embert is be tud fogadni a menedék.

Ez az időtartam egyébként kulcsfontosságú. Ha az USA északnyugati partjánál az egymás alá bukó kőzetlemezek nagy (9 magnitúdós) földrengést produkálnak, akkor a közelben élők számára maximum 20-30 perc marad arra, hogy biztonságos(abb) területekre meneküljenek. Aki nem reagál elég gyorsan, azt nyílt terepen éri az ár.

Pont ez a probléma a hagyományos evakuációs eljárásokkal, melyek egyszerűen túl sokáig tartanak ahhoz, hogy a kvázi azonnali beavatkozást igénylő helyzetet kezelni lehessen velük. Különösen nagyvárosi környezetben esélytelen az emberek kimenekítése: a rossz hír kiderülését követően szinte rögtön bedugulnak az utak, ahogy a helyiek autóba pattanva próbálnak meg minél messzebb jutni.

Ezt a kihívást célozza meg a Washington állambeli iskola, mely számos kritériumnak kell, hogy eleget tegyen ahhoz, hogy biztonságosnak lehessen nyilvánítani. Többek között ellen kell állnia a földrengés erejének, és természetesen a szökőárnak is. Vagyis erős alapokkal kell rendelkeznie, és az épület struktúrájának kezelnie kell a rázúduló víztömeget és úszó szemetet - utóbbiak akár komplett házak, autók is lehetnek! Emellett természetesen az elhelyezkedés is fontos; éppen ezért a mintegy 13 millió dollárból épülő iskola egy kis gerincen helyezkedik el, közel 17 méterrel a tengerszint felett.

Mindazonáltal nem ez az első vertikális védelmet kínáló épület a világon. Japánban például már épültek ilyen struktúrák és Indonézia is kutatja a technikában rejlő lehetőségeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.