Egy ember meghalt

Orkánerejű vihar söpört végig Nagy-Britannián

Országszerte 100-120 kilométeres óránkénti sebességű széllökéseket mértek, és a viharban rengeteg fa kidőlt. A szélviharban egy ember meghalt, többen megsérültek, és jelentős közlekedési fennakadások is voltak.

2014.10.21 18:20MTI

A brit meteorológiai szolgálat szerint a Gonzalo hurrikán maradványai érték el Nagy-Britanniát. A Gonzalo a hétvégén Bermudán okozott súlyos károkat, majd a nagy sebességű magas légköri áramlat átsodorta az Atlanti-óceánon, éppen Nagy-Britannia felé.

A vihar kedden zúdult rá Anglia délnyugati partjaira és Walesre, és a nap folyamán átvonult az ország felett, komoly pusztítást maga után hagyva. Országszerte 100-120 kilométeres óránkénti sebességű széllökéseket mértek, és a viharban rengeteg fa kidőlt.

A londoni belváros Knightsbridge negyedében járókelők közé zuhant egy kidőlő fa. Az egyik sérült, egy középkorú nő a helyszínen életét vesztette. Nem messze innen, a Belgravia negyedben három emberre dőlt rá egy fa; őket súlyos sérülésekkel vitték kórházba.

A Londont kiszolgáló legnagyobb nemzetközi repülőtéren, Heathrow-n a keddre beütemezett 1290 járat közül a légikikötő délutáni tájékoztatása szerint 110-et töröltek; ez hozzávetőleg 15 ezer utast érintett. A British Airways légitársaság három keddi budapesti járata közül az első kettő azonban valamelyes késésekkel ugyan, de elindult, és a Heathrow járatinformációs szolgálata a Budapestre éjszaka érkező - szerdán reggel visszainduló - harmadik BA-járatot is indulásra jelölte.

Az orkán miatt Nyugat-Angliában, Walesben és Skóciában számos kompjáratot töröltek. Az ítéletidő a közúti és a vasúti forgalomban is jelentős fennakadásokat okozott. A szél több helyen kamionokat borított fel, a vasúti pályákra pedig fákat döntött.

A vihar véget vetett az eddigi őszi nyárnak is Nagy-Britanniában, egy nap alatt tízfokos lehűlést hozva. A brit meteorológia Skócia magasabban fekvő térségeiben havazást jósol a következő napokra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.