Eljöhet?

Hidegháború újratöltve: tenyerek a piros gomb fölött?

Megint feszült a viszony a két nagyhatalom között, de kevés szó esik egy esetleges atomháborúról. Túl kevés...

2014.10.10 10:00ma.hu

Noha Vlagyimir Putyin orosz elnök egészen nyugodtan kezeli a NATO, és főleg Amerika provokációit, a két legnagyobb atomhatalom konfliktusa továbbra is sötét árnyként borul a világra – nyilatkozta a RIA Novosti online portálnak Dr. Helen Caldicott, író, atom-leszerelési aktivista egy Ukrajnával foglalkozó konferencia után.

„Putyin… azt hiszem, nagyon visszafogottan viselkedik pillanatnyilag” – mondta Caldicott, hozzátéve: az, hogy az amerikaiak ellenségképet festenek az orosz elnökről, nagyon helytelen.

A ’80-as években anti-nukleáris lobbistaként és aktivistaként közismertségre szert tevő Caldicott szerint, noha a szakértők a két nagyhatalom jelenlegi viszonyát előszeretettel hasonlítják a hidegháborús időszakéhoz, mégis kevés szó esik egy esetleges atomháborúról.

imageof.net

"A világon meglévő 16.300 atomfegyver 94 százalékát az USA és Oroszország birtokolja" - monda Caldicott, aki szerint a NATO fokozott jelenléte az orosz határ közelében nagyon veszélyes játszma. Az 1985-ben Nobel-békedíjra jelölt aktivista ismételten felhívta a figyelmet a leszerelés fontosságára, és kifejtette, mennyire fontosnak érzi a fiatalabb generációkat megismertetni egy atomháború veszélyeivel.

"Egy atomháború mindennek a végét jelentené. És ezt a kezdetektől fogva tudjuk" - nyomatékosította Caldicott. Jelenleg mindkét ország a hidegháború befejezése óta háttérbe szorult atom-arzenál fejlesztésén dolgozik. Az amerikai kongresszus költségvetési irodája szerint az USA az elkövetkező 10 évben mintegy 355 milliárd dollárt kíván elkölteni atomfegyvereinek modernizálására, mindeközben Oroszország 2021-ig a stratégiai fegyverrendszer 98 százalékát tervezi felújítani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.