Katasztrófahelyzet

Rengett a föld: több száz sérült, tízezrek kényszerülnek sátrakba Kínában

Az egy halálos áldozat mellett több mint 320 sérültje van a kedd késő esti délnyugat-kínai földrengésnek; csaknem 125 ezer ember vált átmenetileg hajléktalanná, 57 ezret már elköltöztettek - a Richter-skála szerint 6,6-es erősségű földmozgást észleltek.

2014.10.08 09:38MTI
Kép: YouTube screenshot - HarvestArmy

A katasztrófával sújtott területen a közel 700 katona mellé több mint 800 tűzoltó kapcsolódott a mentésbe, a romokat a túlélők után kutatva több tucat kutyával vizsgálják át. A nagyszámú kitelepítésre azt követően került sor, hogy a közeli víztározón szivárgást, egy 8 centiméter széles repedést fedeztek fel. Folyik a sátorok felállítása.

Csingku megye oktatási ügyekért felelős elöljárója azt nyilatkozta, hogy körülbelül száz iskolában keletkezett kár, mintegy 170 ezer négyzetméter iskolaépület szorul helyreállításra, a tanítást felfüggesztették. Hozzátette, a tanulók a közeljövőben átmeneti épületekbe kényszerülnek.

Jungping járásban, ahol a földrengés epicentruma volt, legalább nyolc utórengést mértek már, közülük a legerősebb 4,2-es volt. A tartomány a legmagasabb fokozatú riasztást rendelte el a székvárostól körülbelül 460 kilométerre délnyugatra történt földmozgás miatt.

A Hszinhua hírügynökség jelentése szerint a hipocentrum 5 kilométerrel volt a földfelszín alatt, s rengést a tartomány több pontján is érzékelni lehetett. A mianmari határhoz közeli epicentrum hegyvidéki területre esik, az érintett megyében 290 ezren élnek.

Ez volt a második nagy erejű földrengés Jünnanban az elmúlt két hónapban. Augusztus elején Lutien megyében egy 6,5-es erősségű földmozgás következtében legalább 615 ember meghalt, több mint százat eltűntnek nyilvánítottak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.