Ontake tűzhányó

100 kilométerre száll a vulkáni hamu: legalább 30 turista lelte halálát

A Tokiótól 200 kilométerre nyugatra lévő vulkán legutóbb 1991-ben tört ki, de az csak egy kisebb vulkántevékenység volt. 1979-ben viszont 200 ezer tonna hamut lövellt ki.

2014.09.28 09:57ma.hu
Forrás: youtube.com

Legalább harminc halott turista, feltehetően hegymászók holttestét találták meg a Nagano prefektúrában lévő Ontake tűzhányó csúcsának közelében - írja az Index.

Az Ontake-vulkán szombaton, közép-európai idő szerint nem sokkal hajnali öt óra előtt tört ki. A hegyet és három kilométeres környékét füstfelhő borította be. Ekkor legalább 250 hegymászó és turista tartózkodott a hegyen vagy a közelében. Többségüknek sikerült leereszkedniük a hegyről, de több mint negyven hegymászó az éjszakát is a hegyen lévő turistakunyhókban töltötte, mert a rossz látási viszonyok miatt nem tudott elmenekülni.

A korábbi hírek egy halottról számoltak be, mintegy hetvenen megsérültek, közülük harminc embert súlyos állapotban vittek kórházba. Tíz súlyos sérültnek válságos az állapota.

Vasárnap reggel nagy erőkkel folytatódtak a mentési munkálatok, három hegymászót sikerült kimenekíteni a tűzhányó környékéről. A vulkán jelenleg csaknem 10 kilométer magas hamuoszlopot lövell ki magából, ami nehezíti a mentést. Már a tőle mintegy száz kilométere délkeletre fekvő Kofu városban is hamu lecsapódása figyelhető meg.

A Tokiótól 200 kilométerre nyugatra lévő vulkán legutóbb 1991-ben tört ki, de az csak egy kisebb vulkántevékenység volt. 1979-ben viszont 200 ezer tonna hamut lövellt ki.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.