Az első igazán zöld város

Na, ilyen egy igazi rezsicsökkentés!

A Vermont államban található Burlington városában sikerült elérni azt, amit még sehol máshol a világon; a település 100%-ban megújuló energiát használ.

2014.09.21 18:00ma.hu
freedigitalphotos.net/khunaspix

A 42.000 lelket számláló város vezetése bejelentette a szélenergiának, a biomasszának és a vízerőműveknek köszönhetően immáron teljes egészében megújuló energiaforrásokból elégítik ki a lakosság igényeit.

Az eredmény: a burlingtoniaknak többé nem kell a fosszilis energiák piacán tapasztalható áringadozástól tartaniuk, az energiát fix áron kapják mostantól. A környezetre gyakorolt pozitív hatás mellett azt sem szabad elfelejteni, hogy a zöld város számára hosszú távú gazdasági előnyökkel is jár a megújuló energiára történő váltás. Miután a beruházások költsége megtérül, gyakorlatilag minden nap megtakarításra lehet számítani.

Természetesen lesznek olyan időszakok, amikor a szél- és vízerőmű nem lesz képes kielégíteni a lakosság energiaigényét, és a hagyományos energiaforrásokhoz kell nyúlni, de ennek költségeit fedezi majd a többi időszakban keletkezett energiafölösleg értékesítése.

Egyébként nem csak Burlington, de egész Vermont jó úton halad a kitűzött cél felé, ami nem más, minthogy 2050-re az egész állam 90%-ban megújuló energiát használjon.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.