Sok jó ember kis helyen is?

Túlnépesedés: készülhetünk a 4 milliárd afrikaira

Noha a kutatók még a közelmúltban is úgy vélték, a túlnépesedés problémája a végéhez közeledik, a legfrissebb kutatások szerint az évszázad végére kétszer ennyien leszünk.

2014.09.20 18:00ma.hu

Az ENSZ – a University of Washingtonnal közösen végzett – legfrissebb előrejelzése szerint bolygónk túlnépesedése nem fog megtorpanni a közeljövőben, sőt dinamikusan növekszik majd. Mindezt a legmodernebb statisztikai módszerekkel és technológiákkal sikerült megállapítani figyelembe véve a születési és halálozási adatokat.

A megállapítás szerint 2100-ra a föld lakosság eléri majd a 13 milliárdot, amiből csak Afrikában élnek majd 4 milliárdan. A 2000-es években a tudósok általános véleménye az volt, hogy a század közepére 9 milliárdan leszünk a földön, de utána a növekedés üteme lelassul. Ennek okát abban látták, hogy a legmagasabb születési számokkal rendelkező Afrikában elterjedtebb lesz a fogamzásgátlás és a nők oktatása is fejlődik majd. Ehhez képest nagyon úgy tűnik, hogy a fekete kontinensen a tabletták és az óvszer használata nem terjed olyan tempóban, mint az „kívánatos” lenne. 

freedigitalphotos.net/africa

Az ENSZ természetesen nem először hajtott végre ilyen jellegű kutatást, de a népességet érintő becsléseik eddig finoman szólva sem voltak pontosak. Ennek oka, hogy általában szakértők előrejelzéseire hagyatkoznak, akik ugyan remekül értenek szakterületükhöz, de az új adatok integrálásában már kevésbé naprakészek.

A mostani előrejelzés viszont olyan alapokon nyugszik, amihez valós idejű adatokat és történelmi számokat összevető egyenletből született, és több lehetséges jövőképet és azok valószínűségét vázolta fel. A számok pedig egészen mást mutatnak, mint az eddigi becslések.

Ezek szerint 95% esélye annak, hogy 2100-ra a Föld népessége valahol 9 és 13,2 milliárd között lesz. Afrikában várhatóan a jelenlegi 1 milliárd helyett, mintegy 4 milliárd ember él majd. Ráadásul a következő században is növekedés várható.

Persze vannak, akik vitatkoznak ezekkel az eredményekkel; kétségtelen, hogy a kutatók csak a születési és halálozási adatokkal dolgoztak, ezért bármilyen természeti katasztrófa, járvány vagy háború erősen képes módosítani a kapott eredményeken. Tehát érdemes ezekre is felkészülni…

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.