SHTF

Mit tegyen katasztrófa esetén?

Persze fontos felkészülni egy esetleges természeti katasztrófára, de van egy nagyon fontos teendő, ha a matéria belerepült a ventilátorba...

2014.09.22 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikipedia

Az alapos felkészülést semmi sem helyettesíti, nem árt, ha rendelkezünk néhány napnyi tartalékkal mind élelmiszer, mind ivóvíz tekintetében, és a lista még sokáig bővíthető (alapvető gyógyszerek, meleg ruha, zseblámpa és így tovább). Ám egy nagyon fontos dolgot nem szabad elfelejteni: a 21. században élünk! Vagyis ahhoz, hogy javítsuk túlélési esélyeinket, érdemes a modern technika vívmányaira támaszkodni - feltéve, hogy nem tette taccsra valami a teljes elektromos hálózatot és a kommunikációs csatornákat.

Röviden: twitteljünk! El sem hinné, milyen komoly infrastruktúra áll a bajbajutott régiók szükségleteinek felderítésére. Az egyik legnagyobb kihívás azonban az, hogy a mentőcsapatok kitalálják, hol vannak a túlélők, mire van szükségük és milyen állapotban vannak.

Fontos folyamat tehát összegyűjteni az adekvát információkat - ezzel foglalkozik Patrick Meier, a Qatari Számítógépes Kutatóintézet közösségi fejlesztésért felelős igazgatója. Mesterséges intelligenciával kutatja a közösség által összegyűjtött adatokat, digitális fotókat és üzeneteket olyan dinamikus térképekre helyezve, melyeket aztán a mentőalakulatok használhatnak.

Katasztrófák esetén sok szemtanú van a helyszínen, és köztük sokan azonnal posztolnak is a közösségi médiába. De az információ ilyenkor robbanásszerűen önti el a kommunikációs platformokat, nehéz elemezni és összegezni az adatokat. Például a Sandy hurrikán alatt több mint 20 millió(!) tweet és több százezer kép született. Ezeket analizálni nem egyszerű munka, közölte Meier, aki elárulta, hogy például a Hajnan nevű tájfun fülöp-szigeteki pusztításakor az ENSZ-től kaptak felkérést a tweetek elemzésére.

Ennek a felkérésnek a MicroMappers nevű alkalmazással tudtak eleget tenni. Önkéntesek tömegei segítettek osztályozni és földrajzilag meghatározni a segélykérések helyszínét. Amint az emberek 50-100 taget felvisznek a rendszerbe, ráereszthető a többi üzenetre egy algoritmus, ami az azonos tweeteket 90 százalékos pontossággal képes megtalálni. Ennek eredményeként pedig megkapjuk azt a térképet, amin a metaadatok meglehetősen pontos információkkal szolgálnak. Olyanokkal, mint "Ezen a területen 20 embernek van szüksége élelmiszerre" vagy "Innen 17 jelentés érkezett árvízről". Ezekkel az információkkal pedig már tudnak mit kezdeni a mentőcsapatok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.