Árvíz

Lakóházakat, utakat öntött el az áradás Szlovéniában és Horvátországban

A Mura folyó vízszintje Szlovéniában és Horvátországban is történelmi csúcsot döntött, lakóházakat és utakat öntött el, a Kulpa folyón Károlyvárosnál (Karlovac) már levonult az ár, ám most a Száva, a Kulpa és az Odra folyók találkozásánál fekvő Sziszek van veszélyben.

2014.09.15 16:19MTI
freedigitalphotos.net/Maggie Smith

Szlovéniában mintegy ezer épületet árasztott el a víz, egyebek mellett 18 óvodát és iskolát. Eddig összesen 31 embert kellett kimenekíteni, ketten meghaltak - jelentette a szlovén sajtó hétfőn.

A legtöbb folyó vízállása hétfőre csökkent, a Muravidéken azonban még nem stabilizálódott a helyzet. A szlovén biztonsági és mentőszolgálat jelentése szerint az esőzések óta több mint 250 kisebb vagy nagyobb földcsuszamlás történt, amelyek veszélyeztetik az épületeket és az utakat.

A mentésben több mint háromezer tűzoltó, a fegyveres erők 150 tagja, valamint számos önkéntes vesz részt. Vasárnap a síneken álló víz miatt késtek a vonatok is, de a forgalom hétfőre helyreállt.

A horvátországi szakaszon a Mura 30 centiméterrel meghaladta a valaha mért legmagasabb vízállást a Jutarnji List című zágrábi napilap hétfői beszámolója szerint. Hétfőn a Muraközben, a magyar határtól csupán 3 kilométerre fekvő Damásában (Domasinec) számítanak árhullámra, a gátak csupán 20 centiméterrel magasabbak a jelenlegi vízállásnál.

Az ott dolgozó mintegy 400 önkéntes nyúlgátak emelésével igyekszik megóvni a települést az árvíztől. A Kulpa folyó visszatért medrébe Károlyvárosnál (Karlovac), az elöntött utakon azonban jelentős kár keletkezett, az egyik szakaszon tízméteres átmérőjű lyuk keletkezett, amikor beszakadt az aszfalt. A településen rendkívüli állapotot hirdettek ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.