Kilauea-vulkán

Lakóépületeket fenyeget a Hawaii-szigeteki vulkán lávája

A vulkánból korábban, 1990-ben kifolyó kőzetfolyadék házakat törölt el a föld felszínéről.

2014.09.06 08:03MTI

A Hawaii-szigeteken a Kilauea-vulkánból kifolyó láva lakóépületeket, autóutakat fenyeget. A BBC beszámolója szerint Hawaii Nagy Szigetén szükséghelyzetet rendeltek el, miután a láva 1,6 kilométerre megközelített egy lakónegyedet.

A helyi vulkánmegfigyelő intézet szerint a láva 5-7 napon belül elérheti a negyedben lévő házakat.

A 31 éve folyamatosan aktív tűzhányóból idén június 27-én tört fel a láva, amely naponta mintegy 360 méter tesz meg. A vulkánból korábban, 1990-ben kifolyó kőzetfolyadék házakat törölt el a föld felszínéről. A hatóságok által bevezetett szükséghelyzet korlátozza a közlekedést az egyes utakon, lehetővé téve a környékbeli lakosok kimenekítését.

Egyelőre nem adtak ki parancsot az evakuálásra, de helyi tisztviselők felkészítették a lakosokat arra, hogy legyenek készek a kimenekítésre. Csütörtökön lakossági fórumot tartottak, amelyen a helybeliek megosztottak voltak annak megítélésében, hogy eltérítsék-e a lávafolyam útját.

A helyi katasztrófavédelem egy munkatársa, Darryl Oliveira azt mondta, hogy nincsenek ilyen tervek, mert a kőzetfolyam eltérítésével esetleg más lakott területek kerülhetnek veszélybe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.