Egy amerikai alapítvány szerint legalábbis

A véltnél nagyobb a kisbolygó-becsapódások esélye?

A nukleáris robbantásokat figyelő globális szervezet 26 aszteroidát mutatott ki, melyek a Föld légkörébe csapódtak 2000 és 2013 között.

2014.04.23 17:18MTI
Forrás: youtube.com

A véltnél nagyobbnak tartja az egész városokat letarolni képes kisbolygók becsapódásának kockázatát egy alapítvány, mely aszteroidavadász űrtávcső építését tervezi.

A nukleáris robbantásokat figyelő globális szervezet 26 aszteroidát mutatott ki, melyek a Föld légkörébe csapódtak 2000 és 2013 között. A robbanások adatait az atomcsend-egyezmény betartását felügyelő szervezet (CTBTO) gyűjtötte.

A robbanások között szerepelt a 2013. február 15-én az oroszországi Cseljabinszk légterében felrobbant meteorit, a detonációjától betörő ablakok és a törmelék több mint ezer embert sebesített meg.

"Népszerű tévhit, hogy a meteorit-becsapódások szélsőségesen ritkán következnek be" - mondta Ed Lu, egykori űrhajós, aki most a kaliforniai székhelyű B612 Alapítványt vezeti. A szervezet honlapján kedden közzétett egy videót, amely a vizsgált időszakban a Földnek ütköző meteoritokat mutatja be. Az animáció célja, hogy a felhívja az emberek figyelmét a veszélyre.

Egy 40 méteres meteorit is teljesen le tud tarolni egy várost a Föld színéről. "Olyan lehet, mint egy hatalmas társasház, amely a hangsebesség ötvenszeresével, körülbelül 61 ezer kilométeres óránkénti sebességgel száguld" - magyarázta Lu.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) már rendelkezik olyan programmal, amely az egy kilométeresnél nagyobb meteoritokat figyeli. Egy ekkora, körülbelül hegynagyságú objektummal való ütközésnek világméretű következményei lennének.

A Föld mintegy 65 millió évvel ezelőtt ütközött össze egy nagyjából 10 kilométeres aszteroidával, a katasztrófa megváltoztatta a bolygó éghajlatát, és feltehetően a dinoszauruszok - valamint az élőlények többségének - kipusztulását okozta.

Lu szerint Cseljabinszk tanulsága az, hogy még egy húszméteres meteorit is jelentős pusztítást hajthat végre. A városokat elpusztító aszteroidák az előrejelzések szerint száz évenként egyszer érnek a Föld közelébe, ám az előrejelzések alapjául szolgáló adatok Lu szerint nem kielégítőek.

A B612 alapítvány magánfinanszírozású infravörös űrtávcsövet kíván építeni. A Sentinelnek nevű űrteleszkóp feladata az lesz, hogy megtalálja a Földre veszélyt jelentő meteoritokat, előreláthatóan 250 millió dollárba (56 milliárd forint) fog kerülni.

Az alapítvány neve Antoine de Saint-Exupery francia pilóta és író A kis herceg című regényéből származik, amelyben a B-612 nevű bolygóról indul útjára a címszereplő, az égitest egyetlen lakója, hogy szomszédjait megismerje, és végül a Földön köt ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.