Alert!

Eltűnt egy igencsak veszélyes radioaktív anyag

Most vették észre, hogy valószínűleg tavaly nyáron véletlenül kidobtak egy tárolót - tele radioaktív anyaggal, melynek alfa sugárzása háromszor erősebb mint a rádiumé, ugyanakkor erős a gamma-sugárzása is.

2014.04.10 09:53ma.hu

Állítólag mindössze csak kis mennyiségű radioaktív anyag tűnt el titokzatos módon egy torontói kutatóintézetből. A Sunnybrook Research Institute (SRI) szerda este jelentette be, hogy feltehetően még tavaly június-július környékén tűnt el egy lezárt, ólommal bélelt, radioaktív anyagot is tartalmazó tárolójuk.

A jelenlegi elmélet szerint a tárolót véletlenül kidobták, azaz elszállították egy hulladéktelepre - közölte Michael Julius, a kutatóintézet vezetője. Nem árt tudni, hogy az SRI a sunnybrooki kórházon belül üzemel, de az igazgató szerint a tároló nem veszélyeztette a betegeket. Dr. Julius kihangsúlyozta: "Az eset semmiféle módon nem veszélyeztette a páciensek épségét vagy egészségét."

Azért csak most észlelték a radioaktív anyag és szekrény hiányát, mert eddig nem is keresték, viszont március 21-én kötelező leltározást tartottak az intézményben. Az ólom miatt igencsak nehéz, 75 köbcentiméteres tárolón állítólag jól láthatóan fel volt tüntetve, hogy radioaktív anyagot tartalmaz. Pontosan 14 darabot, és közülük mindössze egyet tartanak igencsak veszélyesnek - jelentette Dr. Julius.

Ez fele akkora, mint egy pénzérme, és röntgengépek beállításához használták, azonban Amerícium-241-es izotópot tartalmaz. Nem árt tudni, hogy a negyediknek (plutónium neutronokkal való bombázásával) előállított mesterséges kémiai elem, az Amerícium összes izotópja radioaktív! Ez - mármint a 241-es izotóp - viszont a legveszélyesebb: alfa sugárzása háromszor erősebb mint a rádiumé, ugyanakkor erős a gamma-sugárzása is, ami nagy elővigyázatosságot igényel a kezelésében. Veszélyességét jól mutatja, hogy részt vehet maghasadásos láncreakcióban is. Az intézményigazgató szerint azonban a füstérzékelőkben is megtalálható.

Dr. Julius szerint, ha valaki feltöri a tárolót - amit eleve kétségesnek tart - és a zsebébe teszi a félpénz nagyságú tárgyat, akkor egy-két nap alatt jelentkezhetnek nála a besugárzás okozta égési sérülések.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.