Természeti csapás

Ősi múmiák is megrongálódtak a chilei földrengés során

Az érintett múmiák a Kr.e. 5000-től 1500-ig tartott Chinchorro-kultúra idejéből származnak, vagyis a híres egyiptomi fáraó, Tutanhamon 3300 éves múmiájánál is régebbiek.

2014.04.09 15:46MTI
Forrás: youtube.com

Az Atacama-sivatagban eltemetett néhány prekolumbiánus múmia is megrongálódott a Chilét múlt héten sújtó, 8,2-es erősségű földrengés és a több száz nagy erejű utórengés során - közölték a chilei hatóságok.

A dél-amerikai ország illetékes hatóságának kulturális örökségvédelemért felelős egysége szerint néhány múmia "súlyos károkat" szenvedett, de azt egyelőre nem közölték, hogy pontosan mennyi lelet rongálódott meg a természeti katasztrófa során.

A hatóságok szerint az erőteljes rengés földcsuszamlásokat okozott, ami kilökött néhány múmiát a sírjából. Az egység az Atacama-sivatagba utazott, hogy jelentést készítsen a károkról.

Az érintett múmiák a Kr.e. 5000-től 1500-ig tartott Chinchorro-kultúra idejéből származnak, ami azt jelenti, hogy a híres egyiptomi fáraó, Tutanhamon 3300 éves múmiájánál is régebbiek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.