Tamura

Visszatérhet otthonába a fukusimai menekültek egy csekély része

Most 300 tamurai lakost érint a rendelet. A következő két évben legfeljebb harmincezren térhetnek vissza otthonukba, amelyet a megrongálódott atomerőműből érkező erős radioaktív sugárzás miatt kellett elhagyniuk.

2014.02.24 09:21MTI
Forrás: MTI

Japánban feloldják a tilalmat a fukusimai atomerőműhöz közeli egyik területen, így a lakosok visszatérhetnek otthonukba - jelentették be hétfőn a japán hatóságok.

Az evakuálási rendelet április 1-én veszti hatályát, és 300 tamurai lakost érint - közölte a miniszterelnöki kabinet egyik illetékese.

Tamura 20 kilométerre nyugatra fekszik a 2011. március 11-én történt nagy erejű földrengés és szökőár miatt súlyosan megrongálódott fukusimai atomerőműtől.

A következő két évben legfeljebb harmincezren térhetnek vissza otthonukba, amelyet a megrongálódott atomerőműből érkező erős radioaktív sugárzás miatt kellett elhagyniuk - tette hozzá a nevének elhallgatását kérő kormánytisztviselő.

A kitelepített lakosok azonban megosztottak azzal kapcsolatban, hogy visszatérjenek-e vagy sem, egyesek ugyanis aggódnak az egészségükért a lakóhelyükön mért sugárzási szintek miatt.

A kormány irányelvei szerint az erőmű közelében fekvő területek akkor nyilváníthatók ismét lakhatónak, ha senki sincs kitéve évi 20 millisievert feletti sugárdózisnak. A hatóságok hivatalosan azt szeretnék elérni, hogy a sugármentesítési munkálatokkal évente 1 millisieverttel csökkentsék ezt a normát.

A Nemzetközi Sugárvédelmi Bizottság (ICRP) évi 1 millisievertes sugárzásnak való kitettséget ajánl, de becslése szerint az évi 100 millisievertes sugárdózis alatti mennyiség nem jelent magas rákkockázatot az érintett emberek esetében.

Egy kórházi röntgen elvégzésekor mintegy 10 millisievertes sugárdózist kap a paciens a japán Nemzeti Radiológiai Kutatóintézet szerint.

A kormányilletékes hangsúlyozta: az evakuálási tilalom feloldása után az emberek szabadon dönthetnek, vissza kívánnak térni otthonukba, vagy sem. Bárhogyan is döntsenek, az ingatlanjukban történt értékvesztés és munkájuk elveszítése miatt a kormány és az atomerőművet működtető Tepco vállalat kifizeti a kárpótlást. A havi 100 ezer jenes (222 ezer forint), erkölcsi károkozásért járó kártérítést viszont csak azok kaphatják meg, akik úgy döntetnek, hogy visszatérnek otthonukba.

Az atomerőmű-balesetet kiváltó, több mint 18 ezer emberéletet követelő földrengés és cunami után három évvel mintegy 100 ezer ember él távol a katasztrófa sújtotta területen lévő otthonától.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.