Csődöt mondott a föld alatti tárolás?

Vége a világnak: a föld mélye sem jelent védelmet az atomfegyverek ellen

Talán már unokáink sem fogják látni - hosszú távon kellene garantálni a radiológiai biztonságot, mégis úgy tűnik, hogy a jövő nemzedékeivel szemben érzett felelősségünk megbukott.

2014.02.17 04:30ma.hu

Egy, nyolcszáz méter mélyen lévő, hadiipari kutatások és atomfegyverek gyártásakor keletkezett nukleáris hulladékokat tároló létesítmény (Waste Isolation Pilot Plant, WIPP) mondott csődöt a hétvégén: az atomtemető levegőjében a határértékeknél jóval nagyobb radioaktivitást mértek. Noha volt már arra példa, hogy az érzékelők „ok nélkül” beriasztottak, ám a földben természetesen jelen lévő radioaktív radon szintje nem ingadozhatott olyan mértékben, hogy ilyen magas sugárzási adat verje ki a biztosítékot.

Egy biztos, a sugárzó részecskék koncentrációja meghaladja a veszélyes határértéket. Mint ismeretes, az alfa- és béta-részecskék belélegezve veszélyt jelentenek az emberre, de szerencsére a jelentések szerint a hulladéktároló 139, felszínen dolgozó alkalmazottja közül senki se volt kitéve sugárzásnak. A szakemberek vasárnap folyamán több ponton vettek mintát az atomtemető környékéről is, hogy megállapítsák: a szennyezett levegő kijutott-e – annak ellenére, hogy a riasztást követően a szellőző rendszer automatikusan szűrő üzemmódba kapcsolt. Az elsődleges adatok szerint az eredmény negatív, azaz a radiológiai biztonság egyelőre még fennáll.

Hogy mi okozza a szivárgást és pontosan hol, arra még nem jöttek rá a szakemberek. A közvéleményt azzal próbálják nyugtatgatni, hogy az eszközök rendkívül érzékenyek (persze azt nem tudják, hogy pontosan mennyire), tehát az is lehet, hogy nincs is olyan túl nagy baj. Pedig van. Mindez ugyanis azt jelenti, hogy a mélygeológiai tárolás nem megoldás az emberiség problémájára, azaz az összes atomfegyverből, hadiipari kutatásokból, orvosi eszközökből és leszerelt atomreaktorokból visszamaradt hulladékok itt maradnak a nyakunkon. Sőt, a sokadik leszármazottunk nyakán, úgy, hogy folyamatosan szennyezik a környezetet, az élővilágot, az egész bolygónkat.

Mint ismeretes, a jövő nemzedékekkel szemben érzett felelősség miatt a nagy aktivitású hulladékokat hosszú távon úgy kell elszigetelni az emberi környezettől, hogy ne hárítsuk utódainkra az elhelyezési rendszer üzemeltetésének, vagy intézményes ellenőrzésének kötelezettségét. Az alkalmazott megoldás olyan legyen, hogy az hosszú távon garantálja a radiológiai biztonságot, vagyis az ember és a teljes környezet radiológiai hatásokkal szembeni védelmét.

A WIPP ráadásul Amerika első mélygeológiai radioaktív hulladéktárolója, az Új Mexikó államban található Carlsbad melletti atomtemető a nem jelentős hőterhelést eredményező hulladékok részére lett kialakítva, ami azt jelenti, hogy ha itt nem működik a mély geológiai formációban történő elhelyezés, akkor az igazán necces hulladékok eltüntetésére végképp nem lehet végleges megoldás. Évtizedes önhitegetéseket dönthet ez meg, bizony, bajban vagyunk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.