Az ENSZ szerint

Haiyan tájfun: 300 millió dollár segélyre van szükség

Több mint háromszáz millió dollár (66,7 milliárd forint) segélyre van szükség a Fülöp-szigeteki tájfun által érintett százezrek megsegítésére.

2013.11.12 13:55MTI
Egy templomban kialakított ideiglenes menedékhely

"Egyelőre még korai lenne megbecsülni a károk pontos mértékét, de az egyértelmű, hogy nagy szükség van (a segélyekre). Az embereknek élelmiszerre, vízre, menedékre van szükségük, meg kell védeni őket. Útjára indítottunk egy akciótervet (...) és nagyon remélem, hogy támogatóink bőkezűek lesznek" - nyilatkozott Amos. Az ENSZ célja, hogy legalább 301 millió dollár értékben gyűjtsön össze adományokat a katasztrófa által sújtottak számára - mondta Valerie Amos, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese.

Az ENSZ eddig 25 millió dollárt szabadított fel sürgősségi alapjából. Az Egyesült Államok további 20, Nagy-Britannia 16, az Európai Unió 11, Japán 10, Ausztrália 9,4, a Vatikán pedig 4 millió dollárnak megfelelő összeget ajánlott fel a Fülöp-szigeteknek. Több más ország és segélyszervezet néhány milliós adományt ígért, míg a Manilával területi vitában álló Kína eddig mindössze százezer dolláros támogatást helyezett kilátásba.

Több ország hadihajókat vezényelt a térségbe, hogy segítsék a mentési és helyreállítási munkákat. A szupertájfun által legsúlyosabban érintett térségben, a Fülöp-szigetek középső részén helyszíni beszámolók szerint a rossz időjárás és az ott uralkodó fejetlenség miatt egyelőre akadozik a segélyek célba juttatása.

Amos elmondása szerint a katasztrófa sújtotta régiókban élők "teljesen kétségbe vannak esve". Az ENSZ szerint a Haiyan tájfun - minden idők egyik legerősebb vihara - több mint 11 millió embert érintett, 673 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására.

Egyes félelmek szerint tízezernél is több halálos áldozata lehet a viharnak, amely a múlt hét végén a 378 kilométeres óránkénti sebességet is elérő széllökésekkel csapott le a Fülöp-szigetek középső részére, később pedig Vietnamban és Kína délkeleti részén pusztított.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.