TEPCO

Emelkedett a fukusimai sugárzási szint, milliós katasztrófavédelmi gyakorlat Japánban

Tizennyolcszorosára emelkedett a radioaktivitás szintje egy sugárszennyezett vizet tartalmazó fukusimai víztárolóban - közölte vasárnap a létesítményt üzemeltető vállalat (TEPCO) képviselője.

2013.09.01 11:46MTI
Fotó: MTI

A TEPCO illetékese szerint az erősen megemelkedett sugárzási szintet szombaton észlelték az egyik tároló aljánál. A hatóságok óránként 1800 millisievertes sugárzást mértek, ami négy óra alatt képes megölni azt az embert, akit sugárszennyezés ér.

Ugyanennél a tárolónál augusztus 20-án mintegy háromszáz tonna erősen sugárszennyezett víz folyt el, akkor száz millisievertes sugárzást mértek.

Sem akkor, sem most senki nem tartózkodott a tároló közelében, így senkit nem ért sugárzás.

A TEPCO alkalmazottai szombaton egy apró lyukat észleltek egy olyan vezetéken, amely két másik tárolót köt össze. A lyukon keresztül másfél percenként egy csepp víz szivárgott ki.

A radioaktív víz szivárgása hónapok óta állandó gondot jelent a lebontásra ítélt Fukusima-1 atomerőműben. Márciusi összesítés szerint az erőmű alatti helyiségekben, a talajvíz-elvezető rendszerben és a létesítmény területén lévő tartályokban összesen több mint 360 ezer tonna sugárszennyezett víz gyülemlett fel. A TEPCO július közepén ismerte el, hogy a szennyezett talajvíz egy része valószínűleg a tengerbe szivárog.

A Fukusima-1 erőmű a 2011 márciusi földrengésben és szökőárban szenvedett súlyos nukleáris balesetet.

Több mint egymillió ember vett részt vasárnap Japánban egy katasztrófavédelmi gyakorlaton, amelyen feltételezett földrengés utáni helyzetet modelleztek.

Tokiót 90 évvel ezelőtt egy súlyos földrengés döntötte romba, ennek emlékére ez a nap azóta a Katasztrófa Elhárítás Napja. Akkor, 1923. szeptember elsején feltehetően 105 ezer ember halt meg.

A mostani gyakorlatban, amelyben részt vett a japán kormány is, azt vizsgálták, milyen választ adhat a katasztrófavédelem egy, az ország középső és nyugati részén bekövetkező súlyos, 9,1-es erősségű földrengésre. Szakértők szerint ezen a területen harminc éven belül ilyen természeti katasztrófával kell számolni.

Előzetes számítások azt feltételezik, hogy akár 323 ezer ember is meghalhat egy ilyen csapásban. A képzelt katasztrófa forgatókönyvének megfelelően vasárnap Abe Sindzó kormányfő rezidenciáján ültek össze a kormány tagjai, hogy megvitassák az ilyen helyzetben szükséges teendőket.

A gyakorlatban a rendőrség 120 helyen állított fel ellenőrzőpontot, hogy elterelje a forgalmat Tokió belvárosából - a képzeletbeli súlyos helyzetnek megfelelően -, és szabadon tartsa a főutakat a katasztrófavédelem járművei számára. Csiba prefektúrában a polgárvédelem, a rendőrség és a tűzoltóság embereket mentett ki - a képzeletben - romba dőlt házakból és szétroncsolódott járművekből.

Két évvel ezelőtt, a 2011 március 11-én 9-es erősségű földrengés érte Japán északkeleti részét, ahol ezt követően szökőár pusztított, amely romba döntötte a fukusimai atomerőmű egy részét is. Mintegy 18 ezer ember meghalt vagy eltűnt a katasztrófában.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.