Hatalmas felszabaduló energia a tűzgömbből

Legalább húsz hirosimai bombát tett ki a felrobbant meteor

Legalább hússzor több energia szabadult fel az Oroszország felett pénteken felrobbant meteorból, mint a hirosimai atombomba felrobbanásakor.

2013.02.16 07:30MTI

A NASA pénteken közölt számításai szerint a meteorit széthullásakor tapasztalt robbanás ereje egy 300-500 kilotonnás atomtöltet robbanóerejének felelt meg. A bolidának nevezett égitest - rendkívül erős fényű, tűzgömbszerű meteor - mintegy 15 méter átmérőjű volt, óránkénti 64 ezer kilométeres sebességgel hatolt be a légkörbe, és 19-24 kilométeres magasságban hullott darabokra hatalmas robbanás kíséretében. A meteorit 480 kilométeres csíkot hagyott maga után az égbolton - közölte az amerikai űrkutatási hivatal.

Bill Cooke NASA-szakértő is úgy véli, hogy a cseljabinszki meteorit megjelenése nincs összefüggésben a 2012 DA 14 katalógusjelű, 46 méter átmérőjű aszteroidával, amely péntek késő éjszaka rekordközelségben, 27,6 ezer kilométernyire haladt el a Föld mellett. Cooke szerint a cseljabinszki meteorit Mars és Jupiter bolygópályája közötti aszteroidaövből vált le, és az 1908-ben becsapódott tunguszkai meteorit óta a legnagyobb ilyen jellegű égitest volt, amely a Föld légkörébe hatolt. Az ilyen égitestek "érkezését" rendkívül nehéz megjósolni - tette hozzá a NASA-kutató.

Cseljabinszk környékén közben folytatódik a károk felmérése, újabb és újabb adatok kerülnek napvilágra a természeti jelenség okozta károkról. Mihail Jurjevics a cseljabinszi megye vezetője közölte szombaton, hogy mintegy százezer háztartásban okozott károkat a meteorit becsapódása, és szombat reggelre a kitört ablakok közel harmadát már helyrehozták. Jurjevics szerint a hét végéig az összes kitört ablakot megjavítják, kivéve a szovjet időkben készített színes ablakbetéteket. A megyei vezető "kacsának" nevezte a sajtóban megjelent híreket, amelyek szerint egyesek maguk rongálták meg otthonuk ablakait abban a reményben, hogy kártérítést kapnak, és lecserélik fából készült nyílászáróikat jobb minőségű műanyagkeretesekre.

A Cseljabinszki megyében még 50 ember ápolnak kórházban, köztük 13 gyereket. Orvosok szerint állapotuk "kielégítő". Gyakorlatilag mindnyájukat ablakszilánkok sebesítették meg, de néhányan az átélt stressz miatt kerültek kórházba.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumában közölték szombaton, hogy búvárok kutatják át a Cseljabinszki megyében található Csebarkul-tavat, ahol feltételezések szerint becsapódott a széthullott meteorit egyik darabja. Vlagyimir Pucskov, a tárca egyik illetékese szerint más helyeken is kutatnak a cseljabinszki meteorit darabjai után, de eddig nem találtak semmit.

A helyi lakosok elmondásából ítélve még három olyan hely lehet, ahová meteoritdarabok hullottak.

Pucskov azt ígérte, hogy a nap folyamán felmérik, mely épületek váltak veszélyessé a robbanás következtében. A károk szerinte meghaladják a négyszázmillió rubelt (az első becslések egymilliárd rubelről, vagyis hétmilliárd forintról szóltak). A károk felszámolásában több mint ezer önkéntes vesz részt.

Fotó: znak.com


Meteoroid, meteor vagy meteorit?

A meteorit a világűrből származó természetes objektum, ami a Föld felszínével való ütközéskor nem semmisül meg. Amíg az űrben mozog, meteoroidnak nevezzük, amikor belép a légkörbe, a légellenállás okozta súrlódás hatására felforrósodik és fényt bocsát ki, tűzgolyót létrehozva, melyet meteornak vagy hullócsillagnak hívunk.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.