Mínusz 25 fok Moszkvában, plusz 24 Biarritzban

Időjárás: brutális szélsőségek Európában

Szélsőséges eltérések mutatkoztak Európa időjárásában az ünnep kezdetén: míg a dél-franciaországi Biarritzban plusz 24 Celsius-fokot mutatott a hőmérő, addig Moszkvában mínusz 25 fokot mértek.

2012.12.25 00:07MTI
hirdetés

Az orosz fővárost sújtó hideg szokatlan a télnek ebben a szakaszában: ennél rendszerint tíz fokkal enyhébb időt szoktak tapasztalni. Szibériában decemberben már mínusz 50 Celsius-fokot is mértek idén decemberben. A hideghullám eddig 90 ember halálát okozta Oroszországban, Ukrajnában 80-an haltak meg.

Nyári öltözéket viselhetnek viszont az emberek Dél-Franciaországban és Olaszország egyes részein, Biarritzban 24,3 fokot mértek hétfőn, ez 12 fokkal magasabb az ilyenkor megszokottnál. A szicíliai Cataniában 22 fok volt.

A II. világháború utáni évek óta fennálló melegrekord dőlt meg az ausztriai Vorarlbergben, ahol plusz 18,2 fokot mértek.

Csehország 33 pontján dőlt meg a melegrekord hétfőn; a legmagasabb hőmérsékletet, 13,5 fokot az ország középső részén mérték - jelentette a meteorológiai intézet.

Ott az előző rekord 2011-ben volt 8,2 fokkal. A Sumava-hegységben 8,6 Celsius-fokot mértek, ami enyhén magasabb a 2000-es 8 fokos rekordnál.

Prágában 12 fok volt hétfő délután, de ez nem újabb csúcs, mert 1977-ben 12,9 fokot mértek december 24-én a cseh fővárosban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.