Egyre kevesebb gyerek születik

Dajkaanyaság és adózás: ötletek a gyerekvállalásra

A szakértők szerint a születésszám növekedését segítheti elő a családi adózás, a lakástámogatás, de a dajkaanyaság és gyerek nemének a megválaszthatósága is.

2011.05.03 18:38MR1- Kossuth

Egyre kevesebb gyerek születik, az abortuszok száma stagnál, a válások száma nő.

A héten zajlik a Születés Hete rendezvénysorozat. Sajnos már közhely, hogy Európa és Magyarország nem képes biológiailag fenntartani magát. Németh Erzsébet szociálpszichológus úgy látja, egy viszonylag régi folyamat egyre romló tendenciájának vagyunk tanúi.

Németh Erzsébet azt mondja, többé-kevésbé mindenki tisztában van azzal, hogy az élet nem csak szórakozásból, bulikból áll, és hogy gyereke nélkül kiüresedik a világunk, és mégis sokan döntenek hedonista módon, vagyis kijelentik, hogy nem vállalnak gyereket.

A mai gyakorlat szerint mindentől óvott gyerekek hirtelen válnak kamasszá, és meglepően sokáig azok is maradnak, vagyis mintha később válnának felnőtté, mint korábban, és ez is hátráltatja a gyerekvállalást. A késői gyerekvállalás pedig azt jelenti, hogy kevesebb gyerek születik.


A gyerekvállaláskor szempont a munkahely is. Németh Erzsébet szerint az a baj, hogy a vállalkozókra, a munkaadókra akarja az állam hárítani a gyerekvállalással járó terheket, pedig ez társadalmi feladat lenne. A munkaadók nem kapnak segítséget ahhoz, hogy nőket, feltehetően egyszer gyereket vállaló nőket foglalkoztassanak. Ennek megfelelően kellene a gyedet, a táppénzt, vagy akár a munkahelyen belül a munkabeosztást, a helyettesítést kialakítani Németh Erzsébet szerint. Vannak, akik szeretnék megválasztani a gyerekük nemét.

Czeizel Endre orvos-genetikus azt mondja, a hozzá fordulók mintegy tíz százaléka szeretné a nem kiválasztását. Ő úgy látja, ha meg lehetne választani, akkor nőne –szerinte akár tízezerrel is - a születések száma. Furcsának találja, hogy a magzatot el lehet pusztítani, de a nemét megválasztani nem. De –hangsúlyozza – csak többgyermekeseknél lehetne engedélyezni a nem megválasztását. De általában ők is akarják, akinek két-három lánya vagy fia van, szeretne egyet a másik nemből is. Németh Erzsébet is támogatná ezt az elképzelést.

Ahogy a dajkaanyaságot is. Amikor valaki nem tudja kihordani a gyerekét, engedélyezni kellene, hogy más hordja ki, ezzel is nőhetne a szülések száma. És akár bizonyos kampánynak is lehet pozitív hatása –jó példa erre Franciaország -, de nagyon fontos, hogy stabil, kiszámítható környezet legyen, a fiatalok ki tudják számítani, hogy lesz-e lakásuk, megmarad-e a munkahelyük. A szociálpszichológus a jó döntések közé sorolja a családi adókedvezményt és a lakástámogatást is, de ezeknek csak úgy van értelmük, ha hosszú időn át érvényben maradnak.

Érdekli a folytatás? Kattintson!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.