Bajnai és Gyurcsány a felelősök között?

Budai Gyula: lesznek még meglepetések a Sukoró- és a Bábolna-ügyben

Budai Gyula szerint lesznek még meglepetések a sukorói kaszinóberuházás és a bábolnai állami földek értékesítésének ügyében; közlése alapján például Sukoró esetében egyrészt már a birtokában vannak, másrészt pedig még nyilvánosságra kerülhetnek olyan dokumentumok, amelyek Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt miniszterelnökök, valamint Veres János egykori pénzügyminiszter felelősségét is felvethetik.

2010.06.15 13:24MTI

A miniszterelnöki megbízott, fideszes képviselő az MTI-nek adott interjújában közölte, akár a ciklus végéig is vizsgálódhat. Budai Gyulát pénteken nevezte ki miniszterelnöki megbízottnak Orbán Viktor kormányfő, feladata "az állami földek jogellenes elherdálásának" kivizsgálása.

A fideszes politikus az MTI-nek kifejtette: elsőként két kiemelt ügyet vizsgál majd - a sukorói kaszinóberuházást és a bábolnai földértékesítéseket, amelyeknek esetében már folyik a nyomozás -, mert szerinte ezekben követhető nyomon a leginkább volt kormánytagok, egykori állami vállalati vezetők felelőssége. Mindkét ügyben több milliárd forint kár érte a magyar államot - húzta alá.

Mind Bábolnával, mind Sukoróval kapcsolatban úgy fogalmazott: "lesznek még meglepetések". A kaszinóberuházást említve Budai Gyula azt mondta, vannak olyan dokumentumok a birtokában, és lehetnek még olyan, nyilvánosságra nem került anyagok, amelyek a két korábbi kormányfő, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon, valamint a volt pénzügyminiszter, Veres János felelősségét is felvethetik. Hozzátette, jelenlegi információi szerint az ő felelősségük teljesen egyértelmű az ingatlancsere ügyében, amellyel 1,3 milliárd forint kár érte a magyar államot. (A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt 2009 áprilisa óta folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen a sukorói és az albertirsai, valamint a pilisi ingatlanok cseréje miatt.)

A bábolnai állami földek értékesítésével kapcsolatban az érintettek között említette a település szocialista polgármesterét, Horváth Klárát, valamint azokat az állami hivatalnokokat, akik a vagyonkezelő vezetőiként hozzájárultak ahhoz, hogy ezeket a jogügyleteket le lehessen bonyolítani. Bábolnával összefüggésben az ügyészség nyomoz, a polgármesternek már nincs mentelmi joga, hiszen az új ciklusban nem szerzett parlamenti képviselői mandátumot - ismertette a miniszterelnöki megbízott, hozzátéve, hogy a nyomozás előbb-utóbb eljut abba a stádiumba, hogy az ügyészség állást foglal: felelősnek tartja-e Horváth Klárát vagy sem.

(Budai Gyula a Magosz szövetségi igazgatójaként az elmúlt hónapokban számos tájékoztatót tartott a bábolnai földeladások ügyében. Márciusban például olyan dokumentumokat adott át az ügyészségnek, amelyek szerinte bizonyítják, hogy Horváth Klára állami földeket játszott át egy külföldi befektetőnek.)

Budai Gyula közölte: megkeresi majd a legfőbb ügyészt, és tájékoztatást kér mindkét ügy állásáról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.