Átalakultak a háztartási kiadások...

Főleg rezsire költ a magyar?

A háztartások kiadásának szerkezete 2000 és 2006 között átalakult: csökkent az élelmiszer és alkoholmentes ital fogyasztásának részaránya, nőtt a lakásszolgáltatás, víz, villamosenergia, gáz aránya és csekély mértékben emelkedett a közlekedés, hírközlés részesedése is.

2008.01.27 08:42MTI

A Központi Statisztikai Hivatal a háztartások jövedelmének és fogyasztásának színvonala és szerkezete című kiadványa szerint az élelmiszer és alkoholmentes italok arányának 6 százalékpontos csökkenése 2002 után következett be, 2005-ig tartott, 2006-ban viszont már némi növekedés mutatkozott.

Az átlagosnál magasabb árváltozás miatt folyó áron számítva kicsit emelkedett, és 2006-ra megközelítette a 20 százalékot a lakásszolgáltatás, víz, villamos energia, gáz és egyéb tüzelőanyagok részaránya az összes fogyasztási kiadáson belül. A közlekedés és szállítás, valamint a hírközlés összkiadáson belüli hányada 3, illetve 2 százalékponttal emelkedett.

Az első a gépkocsi-fenntartási költségek emelkedésének tudható be, az utóbbi a mobiltelefon- és az internethasználat terjedésével magyarázható. A felső jövedelmi tizedbe tartozó háztartásokban az egy főre jutó nettó jövedelem átlagosan 1 millió 824 ezer, a legalacsonyabb jövedelmű népességtizedbe tartozóké évi 319 ezer forint volt.

A legalsó népességtizedben 47-53 százalékos, a tizedikben 81-17 százalékos volt a munka, illetve a társadalmi jövedelmek aránya. A jövedelemegyenlőtlenség 5,7-szeres, 2000-hez képest némi növekedést mutat. A megkérdezett háztartások átlagosan 2006-ban a folyamatos megélhetéshez fejenként havi 80 ezer forintos jövedelmet társítottak, a nagyon szűköshöz ennek valamivel több mint felét, a nagyon jó megélhetéshez pedig az átlagos több mint kétszeresét.

A folyamatos megélhetéshez átlagosan szükségesnek vélt összeg nagysága azonban függött a háztartások tényleges jövedelmi helyzetétől - derül ki a kiadványból.

A kiadvány szerint a bruttó jövedelem valamivel kevesebb mint 70 százaléka munkajövedelem, 29 százaléka pedig társadalmi jövedelem volt. Utóbbi arányának előző évekhez viszonyított enyhe növekedését a KSH a családtámogatások és a nyugdíjrendszer módosításaival magyarázza.

Az egy főre jutó éves bruttó jövedelem 2006-ban átlagosan 1 millió 46 ezer, az egy főre jutó éves nettó jövedelem 840 ezer forint volt, az előző évhez mért növekedés folyó áron 4,6 százalék volt, ez reálértéken minimális, 0,7 százalékos emelkedés. A KSH közlése szerint az összes fogyasztási kiadás egy főre jutó évi átlagos értéke 2000-ben 383 ezer forint, 2006-ban 673 ezer forint volt, reálértéken 27 százalékkal haladta meg a 2000. évit, az előző évhez mérten pedig 0,7 százalékos volt a volumennövekedés.

A háztartásban fogyasztott, vásárolt élelmiszerekre fordított kiadás volumene 2000-től 2006-ra 6 százalékkal emelkedett, a növekedés azonban az évtized első harmadára volt jellemző, 2004-től már folyamatos volumencsökkenés regisztrálható.

Ez a házon kívüli étkezésekre fordított kiadások emelkedésével függ össze. A házon kívüli étkezés egy főre jutó összege folyó áron 2,1-szeresére, reálértéken 26,4 százalékkal nőtt hat év alatt. A háztartásban fogyasztott élelmiszerek közül a legnagyobb visszaesést a tejfogyasztásban mérték, ami az e termékek magas árai mellett az üdítőital-fogyasztás rohamos térhódításával is magyarázható. A KSH kiadványa szerint az életszínvonal növekedése és a választék bővülése miatt terjednek a nyugat-európai fogyasztási minták, a hagyományos háztartási gépeket, berendezéseket egyre korszerűbbek váltják fel.

A televízió a háztartások 98,5 százalékában színes, a számítógépek száma ugrásszerűen nő: 2006-ra a háztartások közel 40 százaléka rendelkezett személyi számítógéppel, 2,9 százalékuk laptoppal. A mobiltelefon-ellátottság rohamosan nő, 2006-ban a háztartások 79,6 százalékában volt legalább egy készülék, a háztartások csaknem felében egynél több fordult elő. Személygépkocsival a háztartásoknak 47,4 százaléka rendelkezett 2006-ban.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.