Gazdaság

Oroszországban a legalacsonyabb az infláció Európában

Májusban 2,3 százalékra lassult a fogyasztói árak növekedése - jelentette be Mihail Miszustyin.

2023.05.23 13:39ma.hu

Oroszországban májusban tovább lassult az infláció - mondta Mihail Miszustin miniszterelnök kedden egy sanghaji üzleti fórumon, megjegyezve, hogy a mutató jelenleg a legalacsonyabb Európában.

"Május elejére az infláció 2,3%-ra lassult éves szinten. Ez a legalacsonyabb érték az európai országok között" - jelentette ki Mishustin. A mutató tovább csökkent, miután márciusban a februári 10,99%-ról meredeken 3,51%-ra esett vissza márciusban. Jelenleg jóval az 5%-os kormányzati célérték alatt van.

Ehhez képest Svájcban áprilisban 2,6%-os inflációt mértek, ami Oroszország után a második legalacsonyabb. A régió legnagyobb gazdaságában, Németországban 7,2%-os, Franciaországban 5,9%-os, Olaszországban 8,2%-os volt az áremelkedés. Az eurózóna éves inflációja 7% volt.

Mishustin azt is bejelentette, hogy Oroszország munkanélküliségi rátája rekordalacsonyra, 3,5%-ra csökkent.

Kijelentette, hogy az orosz gazdaság összességében virágzik a nyugati szankciók nyomása ellenére, a hitelintézetek, a deviza- és tőzsdék a jól fejlett nemzeti fizetési és elszámolási infrastruktúrának köszönhetően normálisan működnek.

Megjegyezte azt is, hogy a kormány nagyszabású programokat hajtott végre a régiók infrastruktúrájának korszerűsítésére, hogy segítse a helyi vállalkozásokat.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.