"Ezek végigviteléhez komoly politikai akarat kell"

Chikán Attila nagy társadalmi-gazdasági reformokat akar

Chikán Attila, a Reformszövetség reálgazdasági munkacsoportjának vezetője szerint ahhoz, hogy Magyarország előre tudjon lépni, meg kell csinálni a nagy társadalmi-gazdasági reformokat.

2009.03.02 07:19Napi Gazdaság

Ezek végigviteléhez komoly politikai akarat kell - mondta az Orbán-kormány volt gazdasági minisztere a hétfői Napi Gazdaságban olvasható interjújában, amelyben azt is kifejtette: nem hiszi, hogy államcsőd fenyegetné az országot. 

Az a gond, hogy a magyar gazdaság már a globális krízis előtt válságban volt, s most ezek egymásra rakódó hatásain kell túljutnia az országnak. Ehhez - teszi hozzá - számos olyan dolognak kell történnie, ami nem vagy nem csak rajtunk múlik. 

A szakember úgy véli, meg kell csinálni a nagy társadalmi-gazdasági reformokat, mert ha ezen a területen nem lép az ország érdemben előre, csak bukdácsolni fog. Ezek végig viteléhez komoly politikai akarat kell, ami megfelelő erőre támaszkodik. A Corvinus egyetem rektora úgy véli, egy kisebbségi kormánnyal sehol nem lehet alapvető reformokat megvalósítani. A nyugdíjkorhatár emeléséről szólva azt mondta, az mindenképpen szükséges, de amit a kormány mond, az nem sokat segít: egy 2016 utáni intézkedéssorozatról ma nem érdemes sokat vitázni. 

A szociális, szakképzési átalakításokat minél előbb el kellene kezdeni - fogalmazott a szakember, hozzátéve, hogy a szociális reformok első körben egy sor negatív hatással is járnak, de ezek vállalása feltétele annak, hogy minél rövidebb idő alatt kibontakozzon az ország. A reformokhoz több év kell és a fokozatosságot is érvényesíteni kell, de van egy kritikus tömege a reformoknak, amit meg kell csinálni, hogy bármilyen eredmény mutatkozzon. Chikán Attila az interjúban úgy nyilatkozott, nem hisz abban, hogy az országot államcsőd fenyegetné. Mint mondta, "ez hangulatkeltés". Egy olyan életszínvonalú országban, mint a magyar, nagyon sokáig lehet veszteni az életszínvonalból anélkül, hogy csőd lenne - tette hozzá.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.